”Itäisen Suomenlahden saarten asukkaista on käytetty lukuisia nimiä. Keskeisintä nimissä on ollut merellisyys. Ja sellaista näiden saarten asukkaiden elämä todella oli. Lähes jokaisen talon ja tuvan ikkunasta pilkotti meri. Sen tuoksun aisti jo kotiovelta. Sen ääni vaihteli, ja sen kostea suolaisuus oli läsnä jokaisessa pirtissä ja pihassa. Merestä saatiin elanto ja meri rytmitti vuodenkiertoa. Meri yhdisti ja erotti. Meri, joka vei rakkaita. Meri, jota rakastettiin. Ja meri, jolle lähdettiin - kerta toisensa jälkeen. Syitä merellä liikkumiseen on lukemattomia. Niin ikään kertomuksia merellä olemisesta ja siellä tehdyistä matkoista on tuhansia ja tuhansia.”

Näillä sanoilla turkulainen tietokirjailija Johanna Pakola johdattaa lukijat merentuoksuiselle matkalle itäisen Suomenlahden saaristoon, ihmisten arkeen ja elämään meren sylissä 1800-luvun puolivälistä toisen maailmansodan maininkeihin saakka. Suomenlahti on ollut aina tärkeä kaupan valtatie, joka on vaikuttanut elämään itäisten alueiden karuilta saarilta Pietariin, Tallinnaan ja Suomen rannikkokaupunkeihin saakka.

Vaarallisilla vesillä on matka sekä saaristolaisten elämään että yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja maailman tapahtumiin, joihin ihmiset sopeutuivat kukin tavallaan. Merestä saivat elantonsa kalastajat, hylkeenpyytäjät, luotsit, majakanvartijat ja monet muut. Seprakaupassa saaristolaiset vaihtoivat kalan ennen kaikkea viljaan mutta myös muihin hyödykkeisiin - silakat ja hylkeenrasva vaihtuivat esimerkiksi voihin, kananmuniin ja vehnäsiin. Merta pitkin liikkuivat myös salakuljettajat, jotka kiisivät veneillään lastinaan useimmiten viinaksia - rikollisten bisnekset kukoistivat etenkin kieltolain aikana. Saaristolaiset alkoivat ajan mittaan saada lisätuloja matkailusta, kun lumoavista ulkosaarista tuli suosittuja matkakohteita. Saarten elämä kuitenkin muuttui ja mullistui toisen maailmansodan seurauksena.

Kirjan kuvitus on merkityksellinen osa lukuelämystä. Tekstin rinnalla kulkevat lukuisat arkistokuvat avaavat ikkunan tähän Suomenlahden saariston vaiherikkaaseen ajanjaksoon kiehtovalla ja uudellakin tavalla.

Historioitsija Lauri J.S. Kairan johdantoluku täydentää Suomenlahden historiaa aiemmilta vuosisadoilta. Johanna Pakola (s. 1970) on turkulainen tietokirjailija, joka on erikoistunut merelliseen historiaan. Pakola on kirjoittanut toistakymmentä tietokirjaa, joissa hän on dokumentoinut suomalaisia saaristolinnakkeita ja niiden historiaa sekä elämää saaristossa. Lauri J. S. Kaira (s. 1982) on turkulainen merihistorioitsija ja tietokirjailija, joka on erikoistunut vapaa-ajanpurjehduksen ja merenkäynnin historiaan.