Mm. tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla ja Suomen tietokirjailijat ry;n Tietopöllöpalkinnon saaneen Paula Moilasen, omaa sukua Niemelä, on sukupolviromaani, joka on kirjoitettu laajan taustatyön pohjalta. Tuloksena on mukaansa tempaava kuvaus Pohjanmaalta ja Lapista; Suomesta 1800-luvun lopusta maailmansotien jälkeiseen aikaan.

Erityisesti kirjassa on harkitusti käytetty dokumentaarisia autenttisia kuvia ja kiinnitetty huomiota taitossa eteenpäin vievään esitystapaan selkein luvuin.

”Kamarin nurkassa lattialla odottaa täyteen pakattu reppu. Tällä hetkellä Aapo vihaa sitä. Hän haluaisi heittää matkatavaransa menemään, perua kaikki aikomuksensa, lähtönsä ja suunnitelmansa.

Mies kumartuu katsomaan korissa nukkuvaa lastaan. Hiussuortuva on liimautunut Mariaksi kastetun lapsen poskeen, sillä yö on ollut hautovan lämmin. Aapo siirtää varovasti peittoa alemmas. Milloinkahan hän näkee lapsensa seuraavan kerran? Eikä mies pysty hillitsemään kyyneliään.”

Aapo Jukkola lähtee Alaskan Klondikeen kaivamaan kultaa niin kuin moni muukin 1800-luvun lopulla Pohjanmaalta. Matkarahoja jäävät odottamaan nuori vaimo ja vastasyntynyt tyttö, Maria Eufeemia. Äiti kuolee lentävään keuhkokuumeeseen, ja orpo tyttö joutuu sukulaistensa hoiviin. Isän kirjeet kultamailta vähenevät ja on tultava toimeen omillaan.

Maria varttuu, rakastuu ja menee naimisiin dramaattisina aikoina, jolloin Suomi taistelee itsenäiseksi kansakunnaksi. Kohtalo muovaa tarinaa monien koettelemusten kautta. Lapsen ja naisen hitaasti muuttuva asema tulee näkyviin varsinkin sotien melskeissä. Väliin mahtuu onnellisia aikoja, jolloin lapset kasvavat, saavat koulutusta ja lähtevät omille teilleen. Huumori pilkahtaa välillä, kun kylän naiset panevat miehensä ojennukseen rahanahneen holhoojan pakkohuutokaupassa.
Pohjanmaalle muuttaa myös karjalaisia sekä kokonainen kylä Sodankylästä Lapin sotaa pakoon. Eri kulttuurien kohtaaminen murtaa ennakkoluuloja syvemmältikin. Evakot tuovat eloa ja hauskuutta pohjalaiseen ympäristöön. Monet ystävyyssuhteet jatkuvat sodan jälkeenkin esimerkiksi avioliittojen myötä.
Maria Eufeemia hiljaisen kuoren alta paljastuu määrätietoinen nainen, joka kolmen poikansa ja vävyn kaatumisista huolimatta jaksaa uskoa koulutuksen merkitykseen ja asioihin vaikuttamiseen.

Taitavasti jännitystä hiljalleen lisäten kirjailija antaa Marin odottaa kullankaivajaisänsä salaisuuden ratkeamista loppusivuille saakka.
Lastenkirjailijana Finandia-ehdokkaana ollut Paula Moilanen-Niemelä on monipuolinen ja taitava kertoja, jonka aikuisten romaani koskettaa ja vie lukijansa Maria Eufeemian kanssa Suomen historian tärkeisiin vuosikymmeniin.