Haaveileva teekannu on kiehtova kertomus siitä, kuinka tee monien vaikeuksien jälkeen kohosi vodkan rinnalle kansallisjuoman asemaan Venäjällä ja mitä kaikkea siitä seurasi.

Lähes 400 vuoden ajan on teekannun äärellä on haaveiltu, filosofoitu, lorvailtu, solmittu kauppoja ja suunniteltu vallankumouksia. Monet asiat, niin menneet kuin nykyisetkin, on kerrottu tarinoina teekannun äärellä.

Tarina alkaa 1600-luvulta ja ulottuu Kiinan teetarhoilta Suomenlahden rannoille Pietarin salonkeihin. Pääosaa kertomuksessa näyttelee rikas venäläinen teeperinne, josta on julkaistu hyvin vähän kirjallisuutta millään kielellä.

Kirjassa matkataan teekaravaanin mukana Gobin autiomaan poikki ja kuljetaan rekikyydillä Siperian halki. Teos johdattaa lukijan aristokraattien illanistujaisiin, markkinoille, majataloihin, kauppiaiden traktiireihin, vossikkakuskien koruttomiin teetupiin, vankileireille, emigranttien pariisilaiskoteihin ja kertoo, kuinka eri säädyt siemailivat omaa teetään.

Haaveilevassa teekannussa esitellään omaisuuksia teekaupalla luoneet Venäjän merkittävimmät teekuninkaat ja kerrotaan georgialaisen teen synty ja kuinka sen ansiosta Neuvostoliitosta tuli joksikin aikaa yksi maailman suurimmista teentuottajista. Samovaariakaan ei ole luonnollisesti unohdettu, ja sille on kirjassa omistettu oma lukunsa.

Kerrontaa värittävät lukuisat sitaatit kaunokirjallisuudesta, sanomalehdistä, muistelmateoksista ja matkakertomuksista, ja lähteiden joukossa on paljon myös suomalaisten kirjoittajien töitä. Teoksessa on runsas ja ainutlaatuinen kuva-aineisto.