Mathildedal on yksi Etelä-Suomen vanhoista ruukkikylistä Fiskarsin, Taalintehtaan ja Teijon ohella. Se tunnetaan nykyään idyllisenä lomakylänä ja tärkeänä osana Teijon kansallispuistoa. Kirja kertoo ruukin ja kylän dramaattisen muutostarinan 170 vuoden ajalta.

Vuonna 1852 perustettu ruukki aloitti raudanjalostuksesta ja kehittyi monipuoliseksi konepajaksi. Se nousi nopeasti kuuluisaksi valutuotteiden sekä maatalouden silppureiden ja puimakoneiden valmistajana. Kun Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyssä esiteltiin konepajan oma höyrykonemalli, ulottui pienen ruukin markkina-alue entistä laajemmalle. Myöhemmät omistajat valmistivat valutuotteita, polttomoottoreita ja rautatievaihteita 1970-luvulle asti.

Vapaa-aikanaan ruukkilaiset perustivat yhdistyksiä ja harrastusryhmiä. Politiikka ja uskonto kiinnostivat. Musiikki, teatteri, maalaaminen ja urheilu olivat myös tärkeitä. Koulun ja postin perustivat ruukinpatruuna ja valtio, mutta osuuskauppa ja työväentalo rakennettiin itse. Kyläläisten arkielämä tulee tutuksi monien henkilötarinoiden myötä.

Teoksessa kerrotaan myös aivan viime vuosiin johtaneista tekijöistä ja ruukkikylistä ponnahta-neesta lomakyläajatuksesta. Luonto, matkailun eri muodot ja asukkaiden hyvinvointi pitävät tänä päivänä yllä kylän monimuotoista palveluliiketoimintaa ja kiinnostusta alueen jatkuvaan kehittä-miseen.

Sidottu 350 -sivuinen kirja on kaksipalstainen ja miellyttävä lukea. Sitä täydentää QR-koodilla avautuva pilvipalvelu, joka sisältää laajan ja päivittyvän lisäkuva- ja tekstimateriaalin.