SUOMEN MAAKUNTAKUKAT

Suomen Kotien Kukkaisrahaston aloitteesta järjestettiin vuonna 1982 lehtiäänestys maamme jokaiseen maakuntaan sopivasta omasta nimikkokasvista. Valituilla kasveilla on haluttu korostaa puhtaan tunnistamisen lisäksi samalla paitsi niiden yleisyyttä tai levinneisyyttä ja kasvien perinteisiä käyttötapoja myös niiden uhanalaisuutta ja rauhoittamista sekä myrkyllisyyttäkin.

Jatkuva kiinnostuksemme kasveihin kumpuaa meillä jo isovanhemmilla kouluaikojen kasvinkeruusta. Viime kesinä olemme kulkeneet luontoretkillämme myös lapsenlastemme kanssa. Heillä kun on vuorostaan koulujensa opetussuunnitelmien mukaisesti pitänyt kerätä tai valokuvata kasveja omaan herbaarioonsa tai eliökokoelmaansa. Maakuntakukat ovat lisäksi inspiroineet perheessämme valokuvauksen ohella erilaisiin kädentaidollisiin ja kirjallisiin tuotoksiin. Kauan muhinut idea valokuvien pohjalta suunniteltujen maakuntakukka-aiheisten kangaspainomallien ja korvatyynyjen tekemisestä alkoi toteutua pandemiaksi laajentuneen koronan aikana. Edelleen luonnonystävän korvatyynyistä otetuista valokuvista syntyi myös Vuosikalenteri 2021. Kalevalanpäivänä vuonna 2023 sai loppusilauksensa yhdessä lapsenlastemme Rasmus ja Elias Kaikkosen kanssa tekemämme kirja Suomen maakuntakukat.

Kätevä ja pieneen tilaan vaikkapa retkireppuun mahtuva opaskirjasemme auttaa tunnistamaan helposti maakuntakukat. Kirjassa on samalla muistutus niiden kulttuuriarvoista esimerkiksi eri alojen taiteissa kuten runoissa ja musiikissakin lauluineen. Toivomme kirjastamme koituvan monenlaista hyötyä luonnossa kulkijoille ja maakuntakukista kiinnostuneille sekä koululaisillekin niiden oppimisessa. Kirjamme lisää samalla tietoisuutta luonnonsuojelusta ja yleensäkin kasvien vaalimisesta elämää ja tulevia sukupolvia varten.