Kun äänestäjä käy vaalipäivänä kirjoittamassa numeron äänestyslippuun, häntä saattaa vielä vähän mietityttää. Tulikohan valittua oikea ehdokas?

Tässä kirjassa kerrotaan, miten äänestyspäätökset syntyvät ja millaiset psykologiset tekijät niihin vaikuttavat. Jotkut tekijät äänestäjä toki tiedostaa, mutta kiinnostavampia ovat sellaiset päätöksentekoa ohjailevat alitajuiset tekijät, mitä äänestäjä ei huomaa. Äänestäjä saattaa esimerkiksi miettiä, mitä äänestyspäätös kertoo hänestä ihmisenä tai kenen äänestäjäkuntaan hän haluaa kuulua. Äänestyspäätöstä pohtiessaan hän saattaa langeta svengaavan sloganin ansaan, kahviansaan tai ajautua harhapoluille ehdokkaan ulkonäön takia.

Satunnainen äänestäjä -kirjan avulla äänestäjä voi välttää pahimmat ajattelun karikot. Lukija pääsee myös tekemään mielenkiintoisia testejä ja oppii niiden kautta ymmärtämään millaiset seikat hänen omaan päätöksentekoonsa vaikuttavat. Lukija pystyy myös vertailemaan itseään muihin äänestäjiin, sillä kirjassa esitellään monipuolisesti erilaisia tutkimustuloksia suomalaisista äänestäjistä.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Hanna Willman-Iivarinen on tutkinut äänestämisen psykologiaa jo 15 vuoden ajan. Hän on aiemmin kirjoittanut kirjan urheilutuomarien päätöksenteosta.