Ministerin tehtävä tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa monenlaisiin asioihin. Millä perusteella henkilö valitaan ministeriksi? Tietääkö hän perustelut valinnalleen? Miten hän käyttää päätösvaltaansa: uskaltaako ja haluaako hän toimia itsenäisesti vai onko hän virkamiesten vietävissä?

Tämä kirja kertoo 32 vuotta kansanedustajana ja neljä vuotta (2003 - 2007) sisäministerinä toimineen valtiopäiväneuvos Kari Rajamäen ministeriajasta ja joistakin kiinnostavista asioista sen jälkeiseltäkin ajalta. Kirja välittää Rajamäen näkemykset monista voimakastakin julkista keskustelua herättäneistä asioista, kuten maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta, Suomen sisäisestä turvallisuudesta, rajavalvonnasta, poliisien toiminnasta sekä pimeän ulkomaisen työvoiman, laittoman maahanmuuton ja terrorismin torjunnasta. Kaikki suomalaisia puhuttavia asioita edelleen. Monet näistä asioista ovat EU-tasolla yhä ratkaisematta. Tämä koskee erityisesti EU:n yhteistä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa.

Kirja tarjoaa poliittisesta päätöksenteosta kiinnostuneella lukijalle tilaisuuden kurkistaa sisäministerin arkeen ja siihen millä tavalla sisäministeri Rajamäki käytti hänelle uskottua toimivaltaa. Se valaisee raadollisella tavalla poliittisten päätösten taustatekijöitä.

Kirjan täydennysosa (pdf) on ladattavissa kirjan tilanneille osoitteessa https://www.markkusilvennoinen.fi/materiaali/EMARSIL%20Tietokirjat/I00787D4E.4/T%C3%A4ydennysosa.pdf