Kirjan tarina lähtee Hynnisen suvun savolaisista juurista ja etenee rovastin perheen lapsuus- ja kouluvuosista reserviupseeri- sekä kadettikouluun. Nuori vänrikki perustaa perheen Mikkeliin, jonne hänet on nimitetty ammattisotilaana Polkupyöräpataljoona 3:n kouluttajaksi. Perhe on kuitenkin pian hyvästeltävä talvisodan alettua. Välirauhan aikana Jääkäripataljoona 3:n eli JP 3:n kokeneet upseerit pistivät Kouvolassa varusmiehet kovaan koulutukseen.

Jakosodassa Hynnisen pataljoona sijoitettiin kuuluisaan kenraalimajuri Ruben Laguksen Jääkäriprikaatiin ja asemasodan aikana Panssaridivisioonaan. Hynnisen pataljoona oli mukana jatkosodan ja Lapin sodan ratkaisevimmissa taisteluissa, joissa syntyi myös valitettavan paljon omia tappioita vihollisen vahvan ylivoiman vuoksi. Sotien jälkeen Jouko Hynnisen ura eteni ja jatkui kymmenen vuotta everstinä Savon Prikaatin komentajana sekä päättyi kenraalimajurina Kaakkois-Suomen ja Sisä-Suomen sotilasläänien komentajana.

Kirjan aineiston ydintä ovat kymmenet veteraanien tuottamat aidot taistelukertomukset. Useat kartat (20 kpl) havainnollistavat tilanteiden kulkua. Runsas ja värikäs kuvitus elävöittää kerrontaa ja auttaa lukijaa siirtymään ajan henkeen.

FT Lauri Hietaniemi keskittyy kolmannessakin kirjassaan fokukseensa, sodassa onnistuneisiin pataljoonankomentajiin. Tällä kertaa on vuorossa sotiemme pitkäaikaisimman ja ansioituneimman pataljoonan komentajan, Jääkäripataljoona 3:n komentajan, Marskin ritarin Jouko Hynnisen elämänkerta. Aiemmin hän on kirjoittanut Auno Kuirin ja Heikki Mikkolan Palveluksia isänmaalle ja yhdessä Hannu Aikion kanssa teoksen Ilomantsista Ilomantsiin - JP 1:n veteraanien kertomuksia.