"Tällä kirjalla on lähtökohtaisesti käytännöllinen tarkoitus. Luetteloin ja kuvaan kirjat jotka kuuluvat Parkinson-kirjallisuuden kokoelmaani. Haluan siis tehdä kirjakatsauksen, esitellä Parkinsonin tautiin liittyviä kirjoja (tietokirjoja, runokokoelmia, pitkää ja lyhyttä proosaa) ja niiden muassa omaa tuotantoani. Saadessani Parkinsonin taudin diagnoosin olin julkaissut kaksi kirjaa, diagnoosin jälkeen julkaisemieni kirjojen määrä lähenee kolmeakymmentä. Suurimman osan tuotantoani olen siis kirjoittanut ja julkaissut Parkinsonin taudin valossa ja varjossa.

Käytännöllisen tarkoituksen lisäksi kirjalla on toinen tehtävänsä, pyrkimys tarkastella ilmiötä, joka on havaittavissa monin ryppäin kirjallisen kentän laitamilla, sirpaloituneissa lukijakunnissa: harrastelijakirjailijoiden ilmaantuminen jakamaan kirjallisuuden lukijoiden huomiota. Tarkoitukseni on nousta ilmiön yläpuolelle, katsoa kauempaa, sanoa jotain yleispätevää tällaisesta pienen osayleisön kirjallisuudesta, joka käsittelee hyvin erityistä aihetta, tässä tapauksessa Parkinsonin tautia.

Haluan myös astua askeleen pidemmälle, etsiä ja näyttää kirjallisten teostemme suhteita toisiinsa, vaikutuksia ja viittauksia. Kirjoja lukemalla ja kuvaamalla etsin yhteyksiä, yhtäläisyyksiä ja eroja niin meidän kirjailijoiden kuin kirjojemme välillä. Useimpien kirjoittajien kanssa olen ollut yhteydessä. Tavannut tapahtumissa, juhlissa, tilaisuuksissa. Nähnyt naamakkain tai pitänyt yhteyttä sosiaalisessa mediassa. Sähköpostaillut, soitellut, tekstaillut. Kaikkien kanssa olen vaihtanut ajatuksia kirjojen sivuilla. Muutaman tiedän jo kuolleen, ja tätä kirjoittaessani olen juuri kolme tuntia sitten saanut tietää poisnukkuneesta, mutta yhtä kaikki: kutsu käy kaikille. Kirjoissamme olemme kuolemattomia. Siksi tässä kirjassa ei tehdä eroa elävien ja kuolleiden välillä. Kirjat elävät." Timo Montonen