Robotteja, tekoälyä, teleportaatiota, levitaatiota, biopolttoaineita, ajatusaaltoja!

Monialainen keksijä Pelle Peloton ilmestyi Carl Barksin ankkasarjakuviin vuonna 1952. Tuolloin oli Yhdysvalloissa jo otettu ensiaskeleita tietotekniikan, robotiikan ja tekoälyn kehittelemisessä.

Carl Barks (1901-2000) seurasi tarkasti tieteen ja teknologian kehitystä. Hän luki paljon populaareja tiedejulkaisuja, kuten National Geographic, Popular Science ja Popular Mechanics -lehtiä. Barksin kiinnostus keksintöihin ja tekniikkaan tulee erityisesti esille lukuisissa Pelle Peloton -tarinoissa.

Tämä kirja osoittaa, etteivät keksijähahmon villeimmätkään visiot ole täysin tyhjästä tempaistuja. Timo Ronkainen pohtii Pelle Pelottoman hahmon kulttuurillisia taustoja sekä tarkastelee useimpia sarjakuvissa nähtyjä keksintöjä niin oman aikansa tieteellisten spekulaatioiden kuin nykypäivänkin teknologisten tietojen ja saavutusten kautta.

Aihetta lähestytään tieteellisen vakavasti mutta kieli poskessa.

Sarjakuvaneuvos Timo Ronkainen (s. -67) on Disney-sarjakuviin erikoistunut sarjakuvatyöläinen. Hän toimitti yli 20 vuoden ajan Ankkalinnan pamaus -nimistä fanzinea, ja on julkaissut useita Disney-aiheisia kirjoja.