Suuri osa tutkijoista uskoo, että elämää on olemassa muualla maailmankaikkeudessa. Kuvitelmamme avaruusolennoista on kuitenkin yleensä tieteisfiktiota.

Arik Kershenbaum hylkää fantasiamme elokuvien alieneista ja asettaa odotuksemme vankalle tieteelliselle pohjalle. Kershenbaum esittää mullistavasti, että elämänmuotojen kehittymisen, eli evoluution, lainalaisuuksien täytyy olla samalla tavalla universaaleja kuin fysiikan lakien. Samalla lailla kuin maapallollakin, myös muualla maailmankaikkeudessa eliöt joutuvat hankkimaan energiaa ja sopeutumaan ympäristöönsä kehittämällä uusia ominaisuuksia.

Kun tutkimme maapallon eläinkunnassa havaitsemiamme kehityskulkuja, voimme yleistää niistä evoluution periaatteita. Niiden avulla voimme selvittää, millaisia ominaisuuksia vieraille olioille pitää olla kehittynyt, ennen kuin vaikkapa avaruusaluksen rakentaminen on mahdollista. Millaisia avaruusoliot voisivat siis realistisesti olla?

Cambridgen yliopiston eläintieteilijä Arik Kershenbaum tutkii eläinten kommunikaatiota ja yhteistyötä sekä mm. hypoteettisia vieraiden olioiden kieliä.