Juhani Aho (1861-1921) kirjoitti teoksensa Pyöräraivoilija Uuteen kuvalehteen vuonna 1898, ja teoksensa Käynti ”Herättäjän” kokouksessa Uuteen kuvalehteen vuonna 1900.

Pyöräraivoilija-teoksessa kerrotaan miehestä, joka on saanut kovan kiinnostuksen pyöräilyyn. Aluksi hän koetti kuitenkin miehuullisesti taistella tautia vastaan ja puhui halveksivasti polkupyöräilystä, mutta sai pian arveluttavia oireita ja hänet tavattiin seisomasta pyöräliikkeiden ikkunoiden edessä - ja lopulta hän hankki pyörän. Alussa ei ajaminen oikein ottanut sujuakseen ja vahinkojakin sattui, mutta pian hän oppi. Innostus kävi suorastaan sellaiseksi raivoksi, että se saattaa tarttua muihinkin!

Käynti ”Herättäjän” kokouksessa - muutamia vaikutuksia Pohjan-maalta, on kuvaus käynnistään herännäisten vuosikokouksessa ihanimmalla Pohjanmaalla. Lapuan maisemaa Aho piti kauneimpana, mitä oli aikoihin nähnyt. Kokous ja sen vieraat tuntuivat tehneen hienon vaikutuksen Ahoon, joka kuvailee paitsi ihmisiä, myös heidän juhlaansa sekä suurta ystävällisyyttään ja vieraanvaraisuuttaan. Hän totesi lopuksi, että olisivatpa tavat muuallakin maassamme samanlaiset!

Äänikirja sisältää yhden cd-levyn. Kokonaiskesto: 33 min. 23 s.
Kannen valokuva: Mikael Laine/Vastavalo.net.