Juhani Aho (1861-1921) kirjoitti teoksensa Käynti Kolilla Päivälehteen 5.8.1892, ja teoksensa Purjehdus sisävesillä Nuori Suomi -lehteen vuonna 1893.
Käynti Kolilla teoksessa Aho kertoo käynnistään Kolilla, johon oli lähtenyt muutamien nuorempien taiteilijoiden houkuttelemana. Karjala oli aiemmin ollut Aholle kertomansa mukaan vain satujen maailma, mutta saadessaan tietää, että Kolin vuorilla Karjalan luonto nousee huippuunsa, hänkin päätti lähteä käymään siellä, ja kuvailee kauniisti matkalla kokemaansa.
Purjehdus sisävesillä on kertomus pidemmästä sisävesipurjehduksesta Viipurista Iisalmeen, alkaen meren rannalta ja matkan ulottaminen niin syvälle maasydämeen kuin purjehdittavia vesiä riittää. Matkan tarkoitus oli osoittaa, että huvipurjehdus sisävesillä on yhtä mahdollinen kuin saaristossakin - jota merenrantapurjehtijat ovat useinkin taipuvaiset epäilemään, koska rannat ovat matalat, luotoja ja kareja kaikkialla, ja ennen kaikkea epätasaiset tuulet. Aho kuitenkin löytää uudenlaisen veneen, jonka myötä hän kertoilee myönteisiä vaikutuksia matkaltaan.
Äänikirja sisältää yhden cd-levyn. Kokonaiskesto: 32 min. 24 s

Kannen valokuva: Jani Riekkinen/Vastavalo.net