Levi on Suomen suurin ja kansainvälisin hiihtokeskus. Maailman noin 2000 hiihtokeskuksen joukossa se on yksi niistä, joissa järjestetään vuosittain alppihiihdon maailmancup. Kuitenkin vain harva tietää, että Levillä oli alppihiihdon harrastajia jo 1930-luvulla.

Professori, filosofian tohtori Marja Toivosen kirja valottaa hänen synnyinkylänsä Levin matkailun varhaisvaiheita. Se kertoo kotimajoituksen aikakaudesta 1930-luvulta 1980-luvulle tuoden esille Sirkankylän emäntien ja isäntien rohkeuden ja aktiivisuuden uuden elinkeinon aloittamisessa.

Kotimajoituksen taustaksi kerrotaan myös kylän yleisestä kehityksestä: siitä millaiseen kylään turistit tulivat ensin 1930-luvulla, sittemmin jälleenrakennusaikana, ja viimein aikana, jolloin kotimajoituksen rinnalla oli jo ensimmäisiä majataloja ja mökkikyliä. Kotimajoituksesta selvitetään myös majoitusta organisoiden tahojen - erityisesti Svenska Finlands Skidförbundin ja Suomen Ladun - toimintaa kylässä.

Mukana on kymmenen laajempaa tarinaa erityisen pitkäaikaista tai laajaa turistitoimintaa harjoittaneista taloista ja 20 suppeampaa tarinaa pienimuotoisempaa majoitusta tarjonneista taloista. Lähteenä ovat olleet majoittajien ja heidän jälkeläistensä kertomukset sekä turistien muistelukset.

Levin hiihtokeskuksen kehitystä on tarkasteltu sen alkumetreiltä nykypäivään asti. Muutoin kirjassa läpikäyty historia päättyy 1980-luvulle, jolloin kotimajoitus vähitellen loppui.

Marja Toivonen on toiminut Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimusprofessorina sekä professorina Helsingin yliopistossa ja Aalto-yliopistossa. Eläkkeelle jäätyään hän asuu pääosan vuotta Kittilän Sirkassa.