Aiemmin parikymmentä kirjaa julkaissut yhteiskunnallisen keskustelun aktiivinen osallistuja Ahti Vielma peilaa uudessa kirjassaan "Elämälle kiitos" omakohtaisin muistoin suomalaisen yhteiskunnan valtavaa muutosta sotien jälkeisestä ajasta nykyaikaan. Kirjan nimen mukaisesti hän kiittää heitä, jotka ovat hänen oman elämänkaarensa eri vaiheissa mahdollistaneet pääsyn opin tielle ja sen avaamiin töihin.
Sotavuosien ja Ruotsin evakkoajan jälkeen Vielman perheen piti useimpien lappilaisten tavoin aloittaa elämä aivan alusta saksalaisten polttamien kotien raunioilla. Lapset olivat jälleenrakentamisessa mukana kykyjensä ja voimiensa mukaisesti.
Ahti Vielma kuuluu kuitenkin siihen ikäpolveen, jolle oli jo mahdollista päästä opintielle oppikouluun. Se johti diplomi-insinöörin tutkintoon.
Hän on ollut koko työuransa kuntien palveluksessa: ensin Espoossa, sitten Jämsässä ja lopuksi Jyväskylässä, ja vielä kauden kansanedustajana. Inhimillinen ote sekä ympäristö- ja luontoarvoista kiinni pitäminen ovat olleet hänelle sydämen asioita.
Hän tarkastelee kirjan loppuluvuissa kotikaupunkinsa Jyväskylän kaupunkisuunnittelun viimeaikaisia ratkaisuja, jotka ovat kummastuttaneet ja jopa vihastuttaneet. Hän pelkää kaupungin arvokkaan ruutukaava-alueen tuhoutuvan, jos asenteita ja suunnitteluperiaatteita ei tarkisteta.