Tässä maailmanlaajuisessa menestysteoksessa Jonathan Haidt esittelee, kuinka lasten ja nuorten ahdistuneisuus- ja masennustapaukset ovat moninkertaistuneet samanaikaisesti monissa maissa. On syntynyt nuorten mielenterveyden häiriöiden epidemia. Se johtuu Haidtin mukaan siitä, että puhelimeen perustuva lapsuus syrjäytti 2010-luvun alussa aikaisemman kasvatuksen.

Olennaisinta lapsen kasvamisessa aikuiseksi on leikkiin perustuva lapsuus. Se alkoi kuitenkin heiketä jo 1980-luvulla erilaisten viihdykkeiden lisääntyessä ja vanhempien suojatessa lapsiaan yhä enemmän.

Haidt osoittaa mittavalla tieteellisellä aineistolla, että lapsuuden muuttivat ennen kaikkea noin vuonna 2010 käyttöön tulleet koukuttavat älypuhelimet ja sosiaalinen media. Ne aiheuttivat lapsissa ja murrosikäisissä univajetta, henkilökohtaisten kontaktien vähenemistä ja heikkenemistä, addiktiota, itsensä vertailua muihin, eristyneisyyttä, perfektionismia ja paljon muuta.

Nykyisen sukupolven lapset ja murrosikäiset kasvoivat erilaisiksi kuin aikaisemmin. Ennen kaikkea heidän ahdistuneisuutensa ja masennuksensa laajeni epidemiaksi. Heistä tuli ahdistunut sukupolvi.

Kirjassa hahmotellaan myös, miten epidemiaa vastaan voidaan taistella ja miten lapset voidaan auttaa kasvamaan leikkiin perustuvassa maailmassa.
Jonathan Haidt on maineikas New York Universityn sosiaalipsykologian professori.