Parhaat perheyhtiöt ovat luoneet menestyksensä perustan luottamuksen kulttuurille, ja siksi työntekijät viihtyvät työnantajansa palveluksessa. Yli sata vuotta rakentamisen monialayrityksenä toimineen Lemminkäisen taru päättyi onnettomaan tapahtumaketjuun, jonka aikana uusi johto uusine rekrytointioppeineen ja sen värväämät lukuisat ulkopuoliset konsultit ajoivat yhtiön tuhon tielle.

Kirjan kuvaamille tapahtumille on runsaasti vastineita muillakin toimialoilla ja julkisessa hallinnossa mobiiliteollisuudesta kouluihin - kaikkialla siellä, missä ulkoa tuodut liikkeenjohto-opit ovat korvanneet ammattitaidon, eikä varsinaisen työn tekijöitä ja osaajia enää kuunnella.

Kirja herättää oikeutetun kysymyksen siitä, mihin perinteisen ammattitaidon kunnioittaminen on kadonnut ja miten tämä vaikuttaa työelämään ja työn mielekkyyteen. Kirja kiinnittää kriittisen huomion siihen, miten murskaavan huonosti suuret muutoshankkeet onnistuvat, miksi niistä vaietaan, miksi niitä silti tehdään ja miten niissä hukataan mittaamattomasti organisaatioiden varoja.

Kauppatieteiden maisteri Jukka Kivinen (s. 1951) työskenteli lähes koko työikänsä Lemminkäisen palveluksessa ja suuren osan tästä ajasta yhtiön taloushallinnon päällikkö- ja johtotehtävissä. Hän on seurannut läheltä suomalaisen työelämän muutoksia aitiopaikalta ja nähnyt sen rajun muutoksen, mikä on saanut ennen niin vireän ja yhteisöllisen työkulttuurin romuttumaan ja millaiset ovat olleet tämän seuraukset ammatistaan ja työpaikastaan ennen niin ylpeiden ihmisten elämään.

Kauppalehti Option artikkelissa 22.12.2021 " Vuoden kymmenen kiinnostavinta talouskirjaa, jotka on pakko lukea" Lemminkäisen harharetket oli listassa ensimmäisenä.