Joensuun kaupungin perustamisesta tulee vuonna 2023 kuluneeksi 175 vuotta.

Merkkivuoden kunniaksi julkaisemme teoksen, jonka alkuosassa luodaan katsaus Joensuun kehitykseen harvaan asutusta maaseutukylästä seutukunnan ja koko Pohjois-Karjalan maakunnan talous- ja kulttuurielämän keskukseksi. Katsausta elävöitetään historiallisilla kaupunkikartoilla sekä vanhoilla ilmakuvilla ja valokuvilla.

Kaupunkikatsauksen jälkeen näkökulmaa laajennetaan Joensuun ympäristöön ja tarkastellaan seutukunnalla vuosikymmenien mittaan tapahtuneita maiseman muutoksia. Tämä tapahtuu vertaamalla toisiinsa vanhimpien 1:20 000-mittakaavaisten topografi-/peruskarttojen sisältöjä samassa mittakaavassa olevien nykyisten maastokarttojen sisältöihin.

Vanhimmat tarkastelun pohjaksi sopivat topografikartat ovat peräisin 1940-luvun alkupuolelta ja kattavat Joensuun ohella valtaosan Kontiolahden kunnasta. Vertailu nykyisiin karttoihin tuo esiin viimeksi kuluneiden 80 vuoden aikana tapahtuneet muutokset. Liperin ja Pyhäselän alueilta vanhimmat peruskartat ovat peräisin 1970-luvun alkupuolelta, joten niiden pohjalta pääsemme tarkastelemaan muutoksia viimeisten 50 vuoden ajalta. Tarkasteluun otetaan mukaan myös Enon alue, josta on saatavilla 1950-luvun puolivälissä valmistunut peruskartta sekä Kolin alue, jota kuvaava 1:20 000-mittakaavainen vanha kartta on peräisin 1930-luvun lopulta.

Kartat on sijoitettu kirjan aukeamille rinnakkain, jolloin lukijan on helppo tutkia kullakinalueella tapahtuneita luonnon ja maankäytön
muutoksia, asutuksen leviämistä ja liikenneyhteyksien kehitystä. Merkittävimmät muutokset on myös sanallisesti kerrottu aukeaman
alareunassa. Tekstit on kirjoittanut Joensuun yliopiston maantieteen emerituslehtori, dosentti Heikki Vesajoki.