Luottamus turvalliseen tulevaisuuteen ei ole entisellään. Suomalaisten arjessakin puhutaan asioista, jotka eivät ole siihen aikoihin kuuluneet - lentokoneiden ja laivojen hankinnoista, kansainvälisten kitkapintojen kuumenemisesta ja näkymättömien bittien vaikeasti hahmottuvista uhkista. Jos jokin repeää pahasti, voiko tuloksena olla sota, ja miten se vaikuttaisi meidän elämäämme.

Historioitsijat Jouni Suistola ja Heikki Tiilikainen ovat koettaneet tähyillä eteen päin ja päätellä, miltä tulevaisuuden konfliktit voivat näyttää ja miten niistä voisi nykyisillä ja uusilla keinoilla selvitä. He rakentavat historiallisen pohjan, jonka varaan he hahmottavat mallin ”uussodasta”, kuten he sitä kutsuvat.

Tutkimuksesta paljastuu, että voimasuhteet ovat vaihtumassa - pienet selviytyvät koettelemuksista voittajina yhä useammin. Kirjassa annetaan puheenvuorot sotilaallisille ja taloudellisille, mutta myös informaatiotekniikan, vapaaehtoistyön ja etiikan asiantuntijoille. Mukana on esimerkiksi Suomen turvallisuuspolitiikasta 1980-luvun lopulla Cold Will — Luja Tahtoteoksen kirjoittanut Tomas Ries. Kaikkia kirjoittajia yhdistää sama kehys: jos käytämme perinteisiä ja uusia vahvuuksiamme luovasti ja ennakkoluulottomasti, ja annamme kansan ja päättäjien vuorovaikutuksen toimia esteettömästi, emme vain paranna mahdollisuuksiamme selviytyä sodasta, vaan voimme jopa ehkäistä sen omalta ja ehkä naapurienkin osalta.

UUSSOTA kertoo — kaikesta maailmalla kiertävästä puheesta huolimatta — hyviä uutisia.