Suomessa useampi sata ihmistä käyttää kannabista laillisesti lääkkeenä, mutta potentiaalisia potilaita on mahdollisesti jopa tuhansia. Tiukka huumelainsäädäntö estää kuitenkin monipuolisen kasvin hyödyntämisen.

Lääkekannabis: tiedettä ja tosielämän tarinoita on ensimmäinen suomenkielinen kirja lääkekannabiksesta. Se käsittelee ikivanhan rohdoskasvin historiaa ja esittelee kansainvälisen kannabistutkimuksen uusimpia
löytöjä. Tämän lisäksi yli kaksikymmentä lääkekannabiksen käyttäjää kertoo kirjassa oman tarinansa.

Kannabiksella lääkitään jo nyt muun muassa MS-tautia, epilepsiaa, syöpäkipuja sekä erilaisia psyykkisiä häiriöitä. Laillisen reseptin saaminen on kuitenkin prosessi, johon harvalla on varaa tai voimavaroja.
Niinpä monet päätyvät lääkitsemään itseään kasvattamalla kannabista lainvastaisesti kotona.

Lääkekannabis on ollut Suomessa laillista jo yli vuosikymmenen. Kotimaista kannabistutkimusta on kuitenkin tehty vähän, eivätkä suomalaiset lääkärit saa juuri koulutusta kannabiksen lääkinnällisestä potentiaalista.

Lääkekannabis: tiedettä ja tosielämän tarinoita käsittelee myös kannabiksen haittavaikutuksia ja pohtii nykyisen kieltolakipolitiikan kestävyyttä. Voisiko huumeiden dekriminalisointi johtaa parempaan ja vakaampaan yhteiskuntaan?

Marja Vihervaara on koulutukseltaan psykiatrian erikoislääkäri ja työnohjaaja. Hänellä on terapiavastaanotto Helsingissä.

Aleksi Hupli on valtiotieteiden ja lääketieteellisen antropologian maisteri, jonka tuleva väitöskirja käsittelee niin sanottuja älylääkkeitä.