Mikä täällä kummittelee? Suomalaisen aaveen sielunmaisema
Mikä täällä kummittelee esittelee kymmenittäin Suomen ihmeellisimpiä kummittelutapauksia. Samalla kirja pohtii, mitä kummitukset ovat tai mitä ne voisivat olla, ja mistä kumpuaa tarve ajatella kummituksia ja kertoa kummitusjuttuja.

Kirja avaa laajat näkymät suomalaiseen aaveperinteeseen ja tuntuu rakastavan aihettaan. Teksti on välillä humoristista, välillä haudanvakavaa. Käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa syyt aaveiden pelottavuuteen, niiden tekojen hyvyys ja pahuus, elävien ihmisten eroottiset suhteet kummitusten kanssa, se miten voimme saada haamuista tietoa sekä monet muut kysymykset, jotka kurkottavat kansatieteen arkistoihin kirjattujen aavehavaintojen taakse.

Kirjan erillisissä tietoluvuissa esitellään muun muassa spiritismiä ja haamujahtia, kaunokirjallisuudessamme esiintyviä aaveita sekä kummittelutapausten historiaa alkaen viiden tuhannen vuoden takaa. Erityisenä lisänä on viisi fiktiivisesti väritettyä tarinaa, jotka kuvailevat Suomen kuuluisimpien aavelegendojen taustat, kuten Hämeen linnan Valkeaksi neidoksi päätyneen viattoman tytön tarinan Birger Jaarlin raivonpuuskan uhrina sekä Lepaan kartanon kauniin Annan ja tarmokkaan Maunu Tavastin romanssin suloisenmurheelliset vaiheet.

Mikä täällä kummittelee on viihdyttävää luettavaa, ja samalla se ammentaa yleistajuisessa muodossa laajasti kansanperinteen, filosofian, uskontotieteen ja psykologian tutkimuksesta. Niinpä mukana on pieniä ja suuria elämän ja kuoleman kysymyksiä, ja haamuihin perehtyessään lukija innostuu ajattelemaan myös ihmistä, itseään, elämää - ja tätä monenlaisten mahdollisuuksien maailmaa.

Teos on myös taidekirja, sillä kuvitus on upea. Se sisältää kymmenittäin kirjan aihepiiriin kuuluvia taideteoksia eri vuosisadoilta, ympäri Euroopan ja kauempaakin.