Tositarinaan perustuva matkakirja vie lukijan seikkailulle napapiirin pohjoispuolelle. Kapun, Puosun ja laivakoira Latten koti on teräspursi Sarema, jolla he purjehtivat ensin Luoteisväylän sitten Koillisväylän läpi - näin pohjoisnapa tulee kierrettyä.

Pive Toivosen akvarellit välittävät matkan tunnelmat ja tapahtumat. Kuvat ja piirretyt kartat kuljettavat Lattea ja s/y Saremaa läpi jäisen merireitin. Auli Irjalan teksti tarjoaa tietoa purjehduksen arkipäivästä, olosuhteista, Arktiksen historiasta ja luonnosta.

Pive Toivosen merellisessä kuvituksessa on arktisen kylmä värimaailma, johon tuo lämpöä Laivakoira Latten ilmeikäs hahmo. Kuvitus kulkee aaltona läpi koko kirjan ja sitä tahdittavat Latten koiramaiset kommentit.

Keskiössä ovat ympäristö ja eläimet. Latte kohtaa mursuja, myskihärkiä ja merikarhuja. Yksinäinen maitovalas tekee Sareman miehistöön lähtemättömän vaikutuksen. Jääkarhu puolestaan säikäyttää, mutta Latte haukkuu pedon pakosalle.

Kirja taltioi palan suomalaista purjehdushistoriaa: Sarema oli ensimmäinen suomalaisalus Luoteisväylällä. Latte on tiettävästi ainoa suomalainen koira, joka on kiertänyt pohjoisnavan purjehtien.

Teos on suunnattu yli 10-vuotiaille, mutta se sopii kaikenikäisille purjehduksesta, matkakertomuksista ja pohjoisesta luonnosta kiinnostuneille.

Auli Irjala on matkapurjehdukseen ja merihistoriaan erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija. Hän on kirjoittanut lukuisia veneilyä käsitteleviä lehtiartikkeleita, omakohtaisia purjehduskertomuksia sekä tietokirjoja. Auli on asunut aviomiehensä kanssa yhdeksän vuotta venekodissa ja purjehtinut niin tropiikissa kuin jäisillä vesilläkin. Viimeisin matkakirja Jään ja tulen maat. Purjehdus Huippuvuorilta Tulimaahan (2019) kertoo omien kokemusten lisäksi Arktiksen ja Antarktisen historiasta. Laivakoira Latte on Aulin kuudes meriaiheinen teos.

Pive Toivonen on kuvataiteilija ja kuvittaja, joka innostuu meristä ja koirista. Häneltä on aiemmin ilmestynyt kirja Atlantin viemää.