Kokemustaustaiset työntekijät ovat nykyään osa lastensuojelun työyhteisöjä yhä enenemissä määrin. Vaikka kenellä tahansa voi olla kokemuksia lastensuojelussa vastaan tulevista tilanteissa, kokemustaustaisten työntekijöiden odotetaan peilaavan työtään omaan kokemustietoonsa ja elämäntarinaansa.

Muutosvoimaa²-oppaan tarkoituksena on välittää tietoa ja ymmärrystä siitä, mitä kokemustaustaisena työntekijänä toiminen voi tarkoittaa, sekä valaista millaisia toiveita ja tarpeita kokemustaustaisilla työntekijöillä on suhteessa heidän erityiseen rooliinsa työyhteisössä, erityisesti nuorten työntekijöiden näkökulmasta. Oppaan sisällöt pohjaavat Pesäpuussa sekä muissa järjestöissä työskentelevien ja työskennelleiden nuorten kokemustaustaisten työntekijöiden kokemuksiin ja yhteiseen reflektointiin.

Haluamme tämän kirjan myötä kehittää ja juurruttaa kokemustaustaisten työntekijöiden roolia, oikeuksia ja asemaa työyhteisöissä, mutta myös auttaa kokemustaustaisia työntekijöitä työelämään siirtymisessä ja työhyvinvoinnin ylläpitämisessä. Toivomme oppaan olevan tukena sekä kokemustaustaisille työntekijöille oman työnsä reflektoinnissa että työyhteisöille toimintatapojen ja rakenteiden kehittämiseen. Haluamme antaa ajatuksia myös työelämän kehittäjille, esihenkilöille ja päättäjille kuvaamalla, mitä lisäarvoa kokemustaustaiset työntekijät tuovat työyhteisöihin.