Matematiikan professori Theodore Kaczynskista tuli Yhdysvaltain ehkä tunnetuin terroristi ja FBI:n historian pisimmän ja kalleimman tutkinnan kohde. Vuonna 1978 hän aloitti lähes 20 vuotta kestäneen kirjepommikampanjan, jonka kohteena olivat ATK-asiantuntijat, metsäteollisuuden johtajat ja geeniteknologian tutkijat. Suuri yleisö tuli tuntemaan Kaczynskin nimellä ”Unabomber”.

Kaczynskin manifesti ”Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus” ilmestyi Washington Postissa ja New York Timesissa vuonna 1995. Siinä Kaczynski selvittää motiivinsa suurelle yleisölle. Hänen mielestään moderni teknologia on osoittautunut tuhoisaksi voimaksi, joka orjuuttaa ennen pitkää ihmisen samalla tavoin kuin ihminen on orjuuttanut luonnon. Ainoa tie ulos umpikujasta on teollisen yhteiskunnan alasajo. Vuosikymmenten mittaan manifestista on tullut laajalti luettu, ja se on noussut Suomessakin keskustelun aiheeksi. Kyseessä on häiritsevä ja poliittisesti moniulotteinen teksti, joka ruoskii tekno-optimisteja, totalitaariseksi voimaksi muuttunutta vasemmistoa ja epärehellisiä konservatiiveja. Sitä ei pidä niellä sellaisenaan, mutta sitä on syytä pohtia.

”Teollinen yhteiskunta ja tulevaisuus” ilmestyi suomeksi ensimmäisen kerran vuonna 2005. Nyt julkaistavaan uuteen laitokseen suomentaja Timo Hännikäinen on laatinut uuden esipuheen ja suomentanut alkuperäisen manifestin liitteeksi kaksi Kaczynskin myöhempää kirjoitusta.