Monikielisyys, vähemmistökielten asema ja tulevaisuudennäkymät koskevat kaikkia nykymaailman yhteisöjä. Tässä kokoelmassa luodaan katse vähemmistökieliin, erityisesti Suomessa puhuttavaan karjalan kieleen. Kirjoitukset käsittelevät kielten revitalisaatiota, karjalan kielen ylirajaisuutta, karjalan kielivarantoja sekä karjalan kieltä ja karjalaisuutta henkilökohtaisena kokemuksena. Teemat ja painotukset risteävät; kuten kielten rajat, myös näiden kirjoitusten sisältöjen rajat ovat veteen piirrettyjä viivoja. Enimmät kirjoitukset ovat suomeksi, useita myös karjalan kielellä.

Kirjoitusten punaisena lankana on se, että yksilön kokemus on sidoksissa siihen, mitä yhteiskunnassa ja ympäristössä tapahtuu, ja kielipolitiikka on usein aktiivisten yksilöiden toiminnan varassa. Tutkija ei ole irrallaan yhteiskunnasta, omassa todellisuudessaan, vaan elämän kaikki valinnat liittyvät siihen, miten hän näkee maailman ja yhteisöjen tilan ja miten paljon vastuuta hän tuntee läheisistään ja tutkimuskohteistaan.

Kokoelman kirjoitukset ovat osa sitä keskustelua, jota professori Anneli Sarhimaa on tieteellisessä ja yhteiskunnallisessa toiminnassaan aktivoinut ja pitänyt yllä. Tässä kokoelmassa kirjoittajat haluavat nostaa esiin niitä teemoja, jotka ovat Annelille tärkeitä: kielipolitiikan kysymykset, vähemmistöjen aseman puolustaminen, vähemmistökieliä puhuvien oma ääni ja erityisesti karjalan kielen ja karjalankielisen yhteisön tutkiminen.