Senja ja Dani tapaavat Senjan mummolan lähellä olevassa metsässä Kondien, joka on kuninkaallista sukua ja tähdistä maan päälle tullut. Hänellä on tärkeitä tehtäviä suoritettavanaan. Minne ystävykset päätyvät karhun matkassa, ja mitä kaikkea he kulkiessaan näkevät? Kuka hiipii heidän jäljessään varjoissa? Entä minne karjalan kielen sanat häviävät?
Sarjakuvasanakirja tuo karjalaisten satujen taikaa lasten maailmaan. Ainutlaatuisen, upeasti kuvitetun kirjan läpi kulkevan tarinan ohessa on aihepiireihin liittyviä kuvitettuja sanastoja, jotka tekevät kielen oppimisen hauskaksi kaikenikäisille lukijoille. Kolmella karjalan murteella julkaistava Adaman gruunu on mukaansatempaava tarina ja samalla perussanakirja kaikille kielestä kiinnostuneille.
Vakavasti uhanalainen karjalan kieli kuuluu suomalais-ugrilaisiin kieliin, itämerensuomalaiseen kieliperheeseen. Nykyään Suomessa karjalankielisiä on uusimpien arvioiden mukaan suunnilleen 11 000 hyvin puhuvaa ja lisäksi 20 000, jotka ymmärtävät karjalaa tai puhuvat sitä ainakin vähän. Uusi julkaisu on hyödyllinen karjalan kielen opettajille, kieliaktivisteille sekä kielen oppimisesta, säilyttämisestä ja elvyttämisestä kiinnostuneille.
Adaman gruunu Sarjakuvasanakniigan ovat luoneet Katerina Paalamo ja Sanna Hukkanen. FM Katerina Paalamo on karjalan kielen kääntäjä, ja hän opettaa eteläkarjalaa Itä-Suomen yliopistossa. Paalamon juuret ovat Suojärvellä. Hänen kielellisessä taustassaan yhdistyvät kielitieteellinen koulutus ja karjalankielisestä lapsuudenkodista saatu karjalan kielen taito.
Sanna Hukkanen on joensuulainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, jonka teoksissa näkyy rakkaus metsiin ja tarinoihin. Hän harrastaa karjalan kieltä ja on ohjannut sarjakuvatyöpajoja suomalais-ugrilaisille vähemmistökieliaktivisteille Elävä kieli -yhteisötaidehankkeessa Venäjällä, Suomessa, Norjassa ja Virossa.
Alkuteos Adaman gruunu on kirjoitettu eteläkarjalaksi. Vienankarjalaksi kirjan (Otavaisen kruunu) on kääntänyt Olga Karlova ja livvinkarjalaksi (Odavan koronu) Ilja Moshnikov.
Kirjan kustantaja Karjalan Sivistysseura on tukenut karjalan kieltä, kulttuuria ja historiaa käsitteleviä tutkimuksia ja julkaisuja perustamisvuodestaan 1906 alkaen. Karjalan kielen ja kulttuurin kehittäminen ja säilyttäminen elinvoimaisina on seuran toiminnassa keskeistä.