Kustannus Aarni järjesti keväällä 2022 novelli- ja esseekilpailun otsikolla Rauhantekijä. Kukaan ei silloin olisi osannut aavistaa, että syksyllä 2023 sota Euroopassa vain jatkuu. Juuri siksi mikään ei ole tällä hetkellä ajankohtaisempaa kuin rauhan tekijät.

Totalitaariset, siviileihin kohdistuvat sodat ovat ihmiskunnan historian vanhinta kertomusperinnettä. Egyptin Faarao Amenhotep II määräsi yli 1400 vuotta eaa. että kaikki israelilaisten poikalapset on surmattava. 1800-luvulla Venäjällä levinnyt slavofiilien näkemys Euroopan henkisestä ja kulttuurisesta rappiosta on vain saman julman kertomuksen jatkoa.

Sodan ja rauhan kysymykset ovat monimutkaisuudessaan suunnattomia, ja siksi niistä pitää kirjoittaa moniäänisesti ja mitä erilaisimmista näkökulmista. Juuri sitä kokoelman kaksikymmentä kirjoittajaa tekevät. Novellien ja esseiden tapahtumapaikkoina on niin Ukraina, Itä-Karjala , Krimin sodan Konstantinopoli kuin Bataranamin tasavalta Etelä-Amerikassa, ja aikajänne kulkee 1800 -luvulta dystooppiseen tulevaisuuteen totalitarismin rampauttamassa Kaupungissa. Tarinan keskiössä on yksilö, mutta rauhanmarssijan rinnalla kerrotaan sotilaasta, jonka mieli rikkoutuu ja rintamavalokuvaajan työstä. Ja mukana on myös huumoria, niin ironiaa kuin sarkasmin teräviä viiltoja.

Rauhantekijä -kirjoituskilpailuun osallistui kesällä 2022 111 kirjailijaa joko esseellä tai novellilla. Tekstien joukosta kirjaan valittiin 20 parasta. Kirjan tuomaristoon kuuluivat Kustannus Aarnin Pasi Luhtaniemen lisäksi Kustannus etc:n Mika Kempas ja Enostone -kustantamon Kalle Niinikangas, joiden asiantuntijatyöstä tässä suuri kiitos.