Kamerunilaissyntyinen filosofi ja historiantutkija Achille Mbembe tarkastelee teoksessaan Mustan järjen kritiikki (Critique de la raison nègre, 2013) Afrikan ja mustien asemaa kapitalismin ja länsimaisen ajattelun kehityksessä filosofisesti, poliittisesti ja historiallisesti. ”Mustan” kategoria on ollut modernin länsimaisen rasismin ytimessä atlanttisen orjakaupan ajoista näihin päiviin saakka, ja kapitalismi on tehnyt ”mustasta” orjan eli tavaran. Samalla kategoriasta on Mbemben mukaan tullut modernin tiedon ja hallinnan kätketty perusta.

Teoksessaan Mbembe kysyykin, johtaako Euroopan globaalin hegemonian murtuminen rasismin häviämiseen vai onko päinvastoin tapahtumassa niin, että uusliberaalit turvallisuutta korostavat poliittiset toimet, uudet ryöstösodat ja kaupunkitilan hierarkkinen jakaminen ovat tekemässä kaikista ”mustia”, alistettuja tavaraihmisiä.

Mbemben teoksilla on viime vuosikymmeninä ollut suuri vaikutus rasismia ja kolonialismia koskevaan keskusteluun. Mustan järjen kritiikin poeettinen kirjoitustyyli yhdistää sen edeltäjiinsä - kaikkiin niihin perinteisiin, joiden piirissä on tehty vastarintaa rasismille ja kolonialismille, luotu tuhon keskellä uutta, omia ajattelun tapoja ja kieliä.