Tavallisesti ihmisen identiteetti kehittyy ja vahvistuu elämän mittaan ilman sen kummempia mullistuksia. Joskus kuitenkin vakavan trauman seurauksena subjektin historia haarautuu, ja vanhan minän rinnalle syntyy joku aivan uusi, joku tunnistamaton vailla menneisyyttä, joku joka on tullut maailmaan tapaturmaisesti, sattuman oikusta.

Kirjassa Sattuman ontologia Malabou siirtyy käsittelemään plastisuuden moniselitteistä, vaarallista tai ”huonoa” aspektia. Muodon antamisen ja ottamisen lisäksi plastisuus voi tarkoittaa muodon tuhoutumista ja tuhoamista - esimerkkinä Malabou tarkastelee persoonallisuutta perustavasti muuttavia aivovaurioita. Ne pakottavat ajattelemaan tilannetta, jossa itse on aina toinen, jossa olemme sellaisessa metamorfoosin tilassa, että mitään substanssia, joka jäisi jäljelle muodon muuttumisesta, ei enää ole.

Millaista ontologiaa tällaisten tapahtumien tavoittamiseen tarvittaisiin? Ainakin sattuma on otettava vakavasti filosofisena kysymyksenä. Näin Malabou pääsee myös ajattelemaan filosofisesti nykyhistorian traumaattisia kokemuksia, kuten yhteiskunnallista väkivaltaa tai koko ihmiskunnan tuhoutumisen uhkaa ilmastokatastrofin myötä.

Catherine Malabou on ranskalainen filosofi, joka toimii professorina Kingstonin yliopistossa, European Graduate Schoolissa sekä Kalifornian yliopistossa Irvinessä. Malaboun kirjavan aihepiirin kattava tuotanto luo uusia ja yllättäviä yhteyksiä ja silloittaa kuiluja esimerkiksi filosofian, empiirisen aivotutkimuksen ja kapitalismin kritiikin välillä.

Eetu Viren on aiemmin suomentanut mm. Walter Benjaminin, Gilles Deleuzen, Eduardo Viveiros de Castron ja Frantz Fanonin teoksia. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja nykykapitalismista ja siihen kohdistuvasta vastarinnasta.