Se aamupäivä merkitsi todella paljon Hurskalehdon vanhapoikaveljeksille, kuin myös koko kyläyhteisölle, jossa he asuivat. Veljesten elämään kun olivat kuuluneet heidän vanhempiensa kuolemien jälkeen vain met-sästys ja kalastus.

Kaikissa asioissa toisiinsa rehellisesti asennoituneiden veljesten elämä oli saanut hiedän tiedostamattaan uusia käänteitä, kun televisiosta oli alkanut tulla solkenaan ohjelmia, joissa esiintyivät vähiin, jopa niukkoihin asusteisiin pukeutuneita naisnäyttelijöitä. Niiden ohjelmien annit olivat alkaneet häiritsemään vannoutuneita vanhoja poikia - erityisesti vanhempaa, perhettä johtavaa, Jussia.

Oliko tapahtumassa muutos?

Pitkähköjen, osin tiedostamattomien tunneanalyysinsä jälkeen Jussi ajoi Valmet-traktorilla kirkonkylään ja asioi paikallisen lehden toimituksessa laittaen ilmoituksensa Suomen laajempilevikkeisimpään lehteen.

Kun muuttolinnut olivat järjestäytymässä matkaansa, niin samaan aikaan maalaiselämään tylsistynyt ja äänekkäillä linnuilla itseään ilahduttava pikkuveli Matti käveli kylätaajaman yhteiselle postilaatikkorivistölle. Jo kaukaa hän näki kylän kaikkitietävän, Miinan, tulevan laatikoille. Matti kiihdytti askeleitaan ja tommasi postilaatikon luukun avaamisen jälkeen laatikossa olevaan postiin. Hän tiedosti välittömästi, että postin mu-kana oli myös vaaleanpunainen kirje. Hämmentyneen Matin käsistä se putosi maahan ja siihen, vaaleanpu-naiseen kirjeeseen, myös Miinan mielenkiinto heräsi.