Daolainen johtajuus perustuu Daodejingin (Tao te ching), noin 2 400 vuotta sitten kirjoitetun daolaisen filosofian yhden pääteoksen, näkemykseen valtakunnan viisaasta johtamisesta. Sen mukaan viisas johtaminen on huomaamatonta: "kun asiat hoituvat ja saavutuksia syntyy, ihmiset sanovat tehneensä sen kaiken itsenäisesti". Ihmiset, organisaatiot, yhteiskunta ja luonto nähdään keskinäisriippuvaisena kokonaisuutena, jossa tasapaino on olennaisessa roolissa.

Johtaminen ei ole sanelemista vaan kuuntelemista ja tilan luomista, jolloin ihmiset voivat toteuttaa ja ylittää itsensä: "auttaa kymmentätuhatta olentoa kohti luonnollisuutta, mutta ei uskalla toimia pyrkivästi". Viisaasta toiminnasta puuttuu pyrkimys saada jotain itselleen, oli se sitten raha, valta tai maine, sillä niiden tavoittelu estäisi johtajaa palvelemasta muita toimittaessa yhdessä jaetun merkityksellisyyden saavuttamiseksi. Johtaja rentoutuu omaan keskustaansa ja toimii toimimatta kuin pelto, josta vilja kasvaa pellon tekemättä varsinaisesti mitään.

Viisas johtaja mahdollistaa luonnollisesti nousevat itseohjautumisen ja itseorganisoitumisen antamalla niille tilaa, eli hän "kirkastaa mutaisen veden hiljaisuu­della". Viisas on läsnä ja vaikuttaa ympäristöönsä läsnäolollaan. Hänen johtajuu­tensa perustuu keinotekoisen valta-aseman sijaan siihen, että ihmiset haluavat seurata häntä: "kaikki olemassa oleva työskentelee ilman, että hän sanoo mitään, ... saavuttaa hänen väittämättä saavutuksia omikseen".

Tämä kirja on kirjoitettu kaikille, jotka johtavat tai joita johdetaan.