Emeritusprofessori Olli Seppäsen alkuperäisidean ympärille on muodostunut jokaisen rakennusalan ammattilaisen ja aiheesta kiinnostuneen perusteos. Kirja sopii johdatuksesi ja käsikirjaksi myös rakennusalaa opiskeleville ja oppilaitoksille.

Rakennusten energiatekniikka avaa energian käyttöä ja energiatehokkuutta rakentamisessa sekä kuvaa näiden yhteiskunnallista merkitystä kohti vähähiilisempää rakennuskantaa ja rakennettua ympäristöä. Artikkelien kirjoittajat ovat alansa huippuasiantuntijoita: Olli Seppäsen lisäksi mukana ovat Pekka Vuorinen, Jarek Kurnitski, Mika Vuolle, Rauno Holopainen, Jaakko Ketomäki, Samuli Könkö, Jorma Railio, Esko Kaappola, Petri Pylsy, Kari Alanne, Juhani Hyvärinen ja Jukka Yrjölä.

Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Myös EU:n Fit for 55 -valmiuspaketti asettaa EU-maille tiukkoja ilmastotavoitteita: esimerkiksi 55 prosentin energiansäästövaatimuksen. Siksi Rakennusten energiatekniikka on tärkeää julkaista juuri nyt.

”Kun rakennusten osuus päästöistä ja energian käytöstä on 30–40 prosenttia sekä Suomessa että EU:ssa, on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen keskiössä. Tähän tähtää vuoden 2023 lopussa sisällöltään hyväksytty EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivi. Se edellyttää merkittäviä muutoksia Suomen lainsäädäntöön ja rakennusalalta innovaatiota nollaenergiarakentamiseen. Kirja tarjoaa ajankohtaista tietoa uusien ilmastotietoisten ratkaisujen käyttöönottoon”, Seppänen sanoo.

Kirjan sisältö on jaettu 18 aihepiiriin, joiden sisällä luvut sekä toimivat itsenäisinä kokonaisuuksina että linkittyvät toisiinsa. Artikkelit käsittelevät muun muassa rakennusten energiatehokkuutta, lämpöoloja, säätä ja sen vaikutuksia, automaatiota, elinkaarikustannuksia ja rakennusten mallintamisia. Esimerkit, taulukot, kuvat ja laskutehtävät havainnollistavat aiheen käsittelyä.

Rakennusten energiatekniikka antaa perustiedot rakennusten energiatekniikasta ja nykyaikaisesta energiataloudesta. Kirja on käytännönläheinen ja helposti lähestyttävä opas, uuden sukupolven tietokirja.

Aihepiirit:
1) Energiakäytön ja energiatehokkuuden sääntely
2) Energian käyttö Suomessa
3) Sisäilmasto
4) Primäärienergiasta energian käyttöön
5) Sää ja sen vaikutukset energiankäyttöön
6) Lämmönkulutus rakennuksissa
7) Sähkönkulutus ja tuotto rakennuksissa
8) Lämmitystavat
9) Ilmastointitavat
10) Lämmöntuotanto
11) Lämpöpumput
12) Maalämpö
13) Energiatehokas kiinteistönpito
14) Hajautettu energiantuotanto
15) Säätö, rakennusautomaatio
16) Energian kulutuksen käsilaskenta
17) Rakennusten mallintaminen ja energiatekninen simulointi
18) Elinkaarilaskenta