KÄSIKIRJA LOGOTERAPEUTEILLE on teos, joka on tarkoitettu ensisijaisesti logoterapeuttien ja logoterapeutiksi opiskelevien käyttöön. Muille lukijoille teos tarjoaa ainutlaatuisen näkymän Viktor Franklin luomaan logofilosofiaan ja tätä filosofista perustaa soveltavaan spesifiin terapiamuotoon, logoterapiaan. Teos jatkaa kirjoittajien 'Johdatus logofilosofiaan' -kirjan teemoja edelleen syventäen ja aiempaa konkretisoivammalla tavalla sekä esittelee logoterapian teorian ja käytännön selkeästi, esimerkkejä käyttäen. Teos soveltuu paitsi käsikirjaksi ammatissa jo toimiville logoterapeuteille ja logoterapeutiksi opiskeleville, myös niille, jotka haluavat tietää enemmän logoterapiasta. Teos esittelee, miksi ja miten logoterapia eroaa psykoterapioista ja psykoanalyysista. Logoterapia filosofisena terapiamuotona on keskittynyt auttamaan niitä ihmisiä, jotka kärsivät tarkoituskeskeisistä häiriöistä. Nämä tarkoituskeskeiset häiriöt syntyvät ihmisen tajunnan henkisen ulottuvuuden toiminnassa.

Henkinen ulottuvuus ja psyykkinen ulottuvuus muodostavat yhdessä tajunnan kokonaisuuden, jossa psyykkisen ulottuvuuden toiminnassa syntyvät psyykkiset häiriöt ja henkisen ulottuvuuden toiminnassa tarkoituksen kokemiseen liittyvät vääristymät. Tarkoituksen kokemiseen liittyvät vääristymät vaikuttavat ihmiseen ajatteluun ja toimintaan monin tavoin: eksistentiaalisena ahdistuksena, merkityksettömyyden ja tarkoituksettomuuden kokemuksina, arvoristiriitoina, omatunnon toimintaan liittyvinä ongelmina, uskona siihen, ettei voi vaikuttaa omaan elämäänsä tai muuttaa ajatteluaan tai toimintaansa. Logoterapian näkökulmasta kaikkien tarkoituksen kokemiseen liittyvien vääristymien tuottamat reaktiot ovat itse asiassa tervettä reaktiota sairaaseen tilaan, joka ympäröi ihmistä. Logofilosofian tuntemus auttaa ymmärtämään, miksi ja miten jokainen voi vaikuttaa elämänsä suuntaan ja löytää tarkoituksia omassa elämässään; logoterapia spesifinä terapiana keskittyy auttamaan niitä, jotka ovat hukanneet suunnan ja tarkoituksen, eivätkä tiedä, mistä etsiä.

Teoksen kirjoittajat, FT Anne Niiles-Mäki ja FM Minna Sadeaho ovat diplomilogoterapeutteja ja logoterapiakouluttajia, joilla on monivuotinen kokemus sekä logoterapeuttisesta auttamistyöstä että logoterapiakoulutuksesta. Anne Niiles-Mäen 2021 julkaistu filosofian väitöstutkimus 'Logoterapia filosofisena terapiamuotona - filosofinen tausta, käyttöalue, menetelmät, häiriöiden kaksivaiheinen erotusdiagnostiikka' on toiminut osin 'Käsikirja logoterapeuteille' -teoksen lähteenä.