Einar Rapujoki tulee maaseudulta Helsinkiin, opiskelee yliopistossa ja toimii liike-elämässäkin. Kun hän saa maisterin paperit, hän on tehnyt viisi vuotta pitkää päivää ja kaipaa vaihtelua.

Sitä tarjoaa Suezin kriisin jälkihoito 1956-1957. Einar valitaan rauhanturvaajaksi Suomen YK-komppaniaan tulenaralle alueelle.

Aselepovyöhyke, Port Said. Satamakaupungin arabikortteleissa ammuskellaan öisin. Komennus seuraa toistaan, kuljetaan kanavaa seuraten.

Sitten - kesken kaiken - Siinai muuttaa Einarin elämän.

Kotimaassa häntä arvostetaan Suezin luutnanttina. Einar voisi menestyä virkauralla, naida rahaa ja tavoitella valtaa. Hän päätyy kuitenkin arvojaan paremmin vastaavaan ratkaisuun.

Eri aikatasoissa etenevää kerrontaa ja dialogia rikastaa läheltä katsova ajatustenvirta. Einaria traumatisoinut lapsuus, sota-aika, jännitteiset perhesuhteet, koulutus ja bisnes, Suezin-retki ja Einarin suuren rakkauden kuvaus jäsentävät monitasoista sisältöä.

Mutta kyse ei ole vain Einarista. Kaikilla kirjan henkilöillä on kipukohtansa ja maailmansa, johon heidät on heitetty ja jossa he kulkevat.

Pekka Tuulenkylän yhdeksäs kirja Aavesärky on realistinen mutta silti vaikuttavan kaunis romaani elämän perimmäisestä sattumanvaraisuudesta.

Koskettava lukuelämys.