Mitä on esiintyminen? Miten kuvata viestintää tilanteessa, jossa puhutaan yleisölle? Mistä esiintymisen jännittämisessä on kyse?

Esiintyminen koskee ja kiinnostaa melkein kaikkia. Ja melkein kaikkia esiintyminen myös huolettaa ja jännittää. Arkiajattelussa hyvä esiintyminen saatetaan liittää menestykseen, onneen ja vaikutusvaltaan. Esiintyminen on yhteiskunnassa merkityksellistä ja vaikuttavaa toimintaa. Silti artikkelikokoelma on ensimmäinen suomenkielinen esiintymisen viestintää tieteellisesti tarkasteleva teos.

Kirjassa tarkastellaan esiintymisen viestintää ja vuorovaikutusta kymmenestä näkökulmasta, joista jokainen tarjoaa omat kysymyksensä, käsitteensä ja määritelmänsä. Näkökulmat ovat esitystutkimus, esityshistoria, eksistentialismi, fenomenologia, keskustelunanalyysi, dialogismi, kulttuurintutkimus, mikrososiologia ja viestinnän etnografia. Tutkijat kirjoittavat muun muassa ulkopuolisuuden kokemuksesta jännittämisen ytimenä, esiintymisestä ihmisen perusolemisena, viestintäsuhteesta puhujan ja yleisön tai puhujan ja tekstin välillä, aidon itsen esittämisestä YouTube-videoissa ja sosialistiagitaattoreista puhujamatkoilla.

Esiintymisen tarkastelu ei kirjassa rajoitu yleisöpuhetilanteisiin. Artikkelit laajentavat käsitystämme esiintymisestä. Tutkimusesimerkit havainnollistavat eri näkökulmia esiintymiseen.

Kirjaa ei ole tarkoitettu vain tiedeyhteisön sisäiseen keskusteluun, vaan se on suunnattu myös korkea-asteen opiskelijoille kieli- ja viestintäopintojen lukemistoksi, yleensä viestinnän ja vuorovaikutuksen tutkimuksesta kiinnostuneille, esiintymistä opettaville ja kouluttaville; esiintymisestä kiinnostuneille lukijoille, jotka halajavat taito-oppaita syvällisempää pohdintaa esiintymisestä.