Mietatede sai alkunsa (1966) lääketieteen artikkeleiden yhteenvedoista todetuista virhepäätelmistä (73%), joiden määrästä Brian Nosek julkaisi metatutkimuksen.

Systeemitieteen yhteisö on havainnut samaa, ja ehdottanut uutta tiedettä, Science II, aloittamaan tutkimus systeemiseltä pohjalta.
Metatieteestä pidetään jo konferensseja ja Meta EU on Euroopan laajuinen metateemaa myötäilevä kieliteknologian hanke.

Näitä asetelmia yhdistellen tämä kirja (Metayliopisto) näkee metatieteen myös yhdistävänä alkuna tutkittavan ja ihmisen sisimmästä alkaen, sovittamaan yhteen teorioita, aineistoja, periaatteita ja toimenkuvia.
Kolme metatutkimisen ”ammattia” ovat löytöretkeilijä, systeemiajattelija ja fasilitaattori.

Kirjan tieto on parasta teoriaa kompleksisuudesta, mallintamisesta, uudistumisesta, evoluutiosta ja ratkaisukeskeisyydestä sekä työelämän uusista muodoista, joilla IT-ala tekoälyineen alkaa edistämään vastuuntuntoa sosioteknisessä kehyksessämme. Kognitio, visuaalisuuden ja holarkian periaatteet täydentävät käsitystä siitä, mitä tieteen ja ihmisyyden kuuluisi olla - parhaimmillaan.

Kirja on visuaalinen, innovointiin kannustava teos ja sopii kaikkialle, missä halutaan edistää luovuutta ja divergenttiä ajattelua, mutta erityisesti yhteiskuntakehitystä eri muodoissaan.