Kirjassa Dialogi parantaa - mutta miksi? professori Jaakko Seikkula kertoo, miten dialogi toimii missä hyvänsä asiakastyössä ja erityisesti mielenterveysongelmien hoidossa. Hän on työryhmineen kehittänyt ja tutkinut yli neljänkymmenen vuoden ajan avoimen dialogin ajattelu- ja työtapaa sekä psykiatrisia hoitokäytäntöjä. Useissa tutkimuksissa dialogisuus on osoittanut voimansa ja tuloksellisuutensa.

Vaikeimmissa kriiseissä tulokset poikkeavat merkitsevästi tavanomaisesta hoidosta. Seikkula kritisoi kuluneiden 30 vuoden aikana toteutettuja hoitosuosituksia, jotka esimerkiksi skitsofrenian hoidossa eivät ole parantaneet hoidon tuloksia.

Hoitosuositusten pohjalla olevien tutkimuksen ihmiskuva on outo ja elämälle vieras. Seikkula kyseenalaistaa Käypä hoito -suositusten taustalla olevan empiristisen tutkimuksen luotettavuutta. Kirjassa esitetyt väittämät perustuvat tieteelliseen näyttöön.

Dialoginen työtapa kohtaa kokonaisen ihmisen omassa verkostossaan, ei vain potilaiden oireita. Lähestymistapaa voi käyttää laajasti myös psykiatrian ulkopuolella erilaisissa ammatillisissa vuorovaikutustilanteissa. Teos sopii dialogisuudesta kiinnostuneille ammattilaisille ja maallikoille.

Filosofi Esa Saarinen: ”Seikkulan kirja Dialogi parantaa - mutta miksi? on mielenräjäyttävä. Seikkula on yksi oman aikamme suurista suomalaisista ajattelijoista, joka panee toimeksi.”

Seikkulan kirja Dialogi parantaa - mutta miksi? on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta ja se on käännetty jo kuudelle eri kielelle.