Tamperelaisen Finlaysonin toimitusjohtajan ja Tampereen puuvillatehtaan perustajan, Arthur Sommerin nuorin poika lähti Saksaan suorittamaan tohtoriopintoja 1910. Maailmansota muutti kuitenkin täydellisesti tämän isänmaallisen nuoren elämän kulun.
Toimittuaan Saksan armeijassa husaarina ja upseerina Arne Somersalo siirtyi Suomen nuoren armeijan yleisesikunnan operatiiviselle osastolle osallistuen mm. Tarton rauhanneuvotteluihin soti-lasasiantuntijana. Sen jälkeen hän toimi viisi vuotta Ilmailuvoimien komentajana ja häntä pidetään ensimmäisenä varsinaisena Ilmavoimien kehittäjänä.
Tämän jälkeen seurasi hänen kirjailijan, lehtimiehen ja poliitikon uransa, joista hänet parhaiten muistetaan. Tuolla urallaan hän toimi Suomen Suojelusliiton pääasiamiehenä, lapuanliikkeen pää-äänenkannattajan Ajan Sanan päätoimittajana sekä sittemmin IKL:n, jonka perustajajäsen ja kan-sanedustaja hän oli, pää-äänenkannattajan Ajan Suunnan päätoimittajana. Häntä voidaan siis pitää molempien liikkeiden politiikan sanoittajana. Arne Somersalon erikoista ja kiehtovaa elämäntari-naa seuratessaan lukijalle avautuu mielenkiintoinen vertailukohta nykyajan äärioikeiston kehitty-miselle, radikalisoitumiselle ja toimintamalleille.
Tietokirjailija, yhteiskuntatieteiden tohtori ja lentoupseeri, majuri evp Veikko Heinonen on ku-vannut kirjassa suomalaisen fasismin syntyä ja olemusta yhden henkilön elämänkerrallisesta nä-kökulmasta. Teos saa lukijan pohtimaan onko samankaltaisen fasistisen kansanliikkeen hegemo-niseen asemaan nouseminen mahdollista nykypäivänä vai peräti esiintyykö sitä jo?