Maailmalla on hätää ja ahdinkoa sekä valtakamppailuja. Miten hyvinvointiyhteiskuntamme kestää näissä paineissa? Vaikka varautumisessa otetaan huomioon erilaiset uhkakuvat, kriisit tulevat yleensä kuten koronapandemiakin yllättäen. Tarvitaan yhteiskunnan ulkoista ja sisäistä vahvuutta.

Olemme riippuvaisia kehityksestä maailmalla. Kysymys ei ole integraatiosta vain täällä Euroopan mantereella vaan myös globalisaatiosta, jonka vaikutukset tulevat niin ulkoa kuin sisältä. Asioita on tarkasteltava myös kansalliselta maaperältä.

Suomessa on tarkoin seurattava EU:n kehitystä, ettei astuta varomatta väärille teille. On myös rakennettava maailman sääntöperäisiä ratkaisuja YK:n puitteissa. Niinpä kestävän taloudellisen, ekologisen ja sosiaalisen kehityksen kynnykset ovat madaltuneet. Köyhyyden poistamiseen maailmalla tarvitaan etenkin vastuullista taloutta, josta on kannettava huolta.

Oikeusvaltiokehitys on siinäkin yhteisöllisyyttä rakentava strategia.Ihmiset olisi kautta maailman saatava mukaan virittämään mieliä puhumisesta tekemisen puolelle.

Tämä teos tarkastelee yhteiskuntamme vahvuuksina valtarakenteiden kehitystä, ihmisten itsetunnon ja identiteetin lähteitä, hyvinvoinnin edellytyksiä, sananvapautta ja -vastuuta, tiedonsaantia ja opintietä, kokonaisturvallisuutta sekä oikeuden ja vallan tasapainoa. Kirjan seitsemän lukua sisältävät kuin seitsemän veljeksen pohdiskelua ymmyrjäisestä maailmasta.

Kirjoittaja oikeustieteen ja valtiotieteiden tohtori, korkeimman hallinto-oikeuden entinen presidentti Pekka Hallberg on tuomioistuinuransa aikana välillä toiminut professorina ja myös johtanut keskeisten lainuudistusten valmistelua. Hänen julkisoikeuden teoksiaan on käännetty monille kielille. Puheenvuorokirjoissa, kuten Oikeus puntarissa (1997), Arvot tasapainossa (2005), Oikeuden ja vallan solmuja (2011), Matkamiehen mietteitä (2014) ja Oikeusvaltio maailman tuulissa
(2019), hän on puolestaan osallistunut yhteiskunnalliseen keskusteluun.