Arkkitehti ja akateemikko Reima Pietilä (1923-1993) tunnetaan suomalaisen ja kansainvälisen arkkitehtuurin kentällä poikkeuksellisena henkilönä merkittävän arkkitehtuurituotantonsa, teoreettisfilosofisten kirjoitustensa ja opetustoimintansa kautta. Hän oli ahkera keskustelija, jonka työt ja kirjoitukset herättivät huomiota ja johtivat usein kannanottoihin puolesta ja vastaan. Suunnittelutyössä Pietilän tärkeä kumppani oli arkkitehti ja puoliso Raili Pietilä (os. Paatelainen, 1926-2021).

Arkkitehdin 100-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistu kirjateos keskittyy Pietilän arkkitehtuurifilosofiaan ja omintakeiseen suunnittelumetodiin. Sen kuusi tutkimusartikkelia avaavat uusia näkökulmia Pietilän luovan työn eri ulottuvuuksiin. Lisäksi kirjassa on viisi Reima Pietilän omaa artikkelia, joista aikaisemmin julkaisematon “Nature: a Cultural Paradigm in Architecture” on suomennettu tätä kirjaa varten. Kirja esittelee myös Pietilän luonnoksia ja aforismin kaltaisia lausumia arkkitehtuurista, jotka havainnollistavat, miten ja millainen rakennushahmo syntyy luonnosteluvaiheen moniulotteisista alkuideoista.

Kiinnostus Pietilää kohtaan on ollut jatkuvaa, ja hänen arkkitehtuuristaan, ajattelustaan ja henkilöstään on julkaistu useita kirjoja niin Suomessa kuin ulkomailla. Tämä teos, jonka Oku Publishing ja Arkkitehtuurimuseo yhdessä julkaisevat, poikkeaa aiemmista Pietilä-julkaisuista sikäli, että se keskittyy nimenomaan arkkitehdin omintakeiseen suunnitteluprosessiin. Kirjan otsikossa mainitut ”sanastelu, luonnostelu ja kuvittelu” olivat Pietilän itsensä mukaan avainroolissa hänen taiteellisessa työskentelyssään sekä osana arkkitehtuurin syntyprosessia.

Kirjoitetun ja kuvallisen luonnostelun saumaton yhteys on Reima Pietilän luovan työn kiistaton erityispiirre. Tässä suhteessa hän oli harvinaislaatuinen arkkitehti myös kansainvälisesti tarkasteltuna. Pietilän oma kädenjälki ja ääni onkin haluttu nostaa luonnosten, aforististen lainausten ja tekstien kautta osaksi kirjan keskeistä sisältöä. Samoin kirjan tutkimusartikkeleissa käsitellään Pietilän arkkitehdintyön luovaa suunnitteluprosessia useista eri näkökulmista. Reima Pietilä onkin erityisen kiinnostava tutkimuskohteena myös siksi, että hän analysoi omaa työtään perusteellisesti ja avasi sitä etenkin hänestä tehdyissä pitkissä haastatteluissa. Kirjan toteuttamiseen on saatu Suomen Kulttuurirahaston apuraha.