Sarjakuvan paikka päivittää suomalaisen sarjakuvan 2020-luvulle. Se kartoittaa sarjakuvan tilan osana suomalaisen taiteen kenttää. Samalla se määrittelee lukijalle, mitä “nykysarjakuva” oikein on.

Suomessa työskentelee tällä hetkellä useampi sarjakuvataiteilija kuin koskaan ennen. Sarjakuvakirjoja tehdään laaja-alaisemmin ja paneutuneemmin kuin koskaan. Sarjakuvayhdistys Kutikuti ry:n teettämän kyselyn mukaan taiteilijat joutuvat kuitenkin yhä tekemään työtään projektiluontoisesti, muiden töiden ohessa. Kentän rakenteet ovat muutenkin löyhät. Kirjan toimittaja Ville Hänninen tutkii teoksessa 2020-lukuisen sarjakuvan tilaa sitä eri suunnista tarkastellen.

Kirja käyttää yhtenä aineistonaan suomalaisen sarjakuvan kentälle keväällä 2023 tehtyä laajaa kyselyä. Teosta varten tehty kartoitus selvitti kotimaisten sarjakuvantekijöiden sisältöjä, työnkuvaa, toimeentuloa, yleisöjä sekä yleisesti sarjakuvataiteilijan arkea ja tämän ajatuksia työstään nyt ja tulevaisuudessa. Kirjan sisältö tarkastelee sarjakuvaa ja sen tilaa myös ilmaisumuotoa ympäröivien rakenteiden kuten rahoituksen, sarjakuvakritiikin, mediatilan, näyttelytoimen eri toimijoiden kautta.

Teoksen kolme esseetä kartoittavat suomalaisen nykysarjakuvan historiaa (Tommi Musturi), sarjakuvan ja kuvataiteen rajapintaa (Aarnoud Rommens, Kanada) sekä tekoälyn roolia tulevaisuuden sarjakuvassa (Ilan Manouach, Kreikka).