Sosiaali- ja terveysalan turvallisuutta uhkaavien tekijöiden tunnistamisessa ja arvioinnissa on keskeistä sekä asiakas- ja potilasturvallisuuden että työntekijän turvallisuuden huomioiminen. Turvallisuuden ylläpitäminen ja kehittäminen on sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten ammattitaitoa. Oppaaseen on koottu laajasti tietoa työpaikan turvallisuuden kehittämisestä. Oppaan sisältö on pyritty kokoamaan niin, että se olisi sovellettavissa sosiaali- ja terveysalan erilaisiin toimintaympäristöihin. Aineisto tukeutuu sosiaali- ja terveysministeriön turvallisuussuunnittelun ohjeistukseen.

Turvallisuusosaajan osaamisen kannalta erityisen tärkeää ovat turvallisuuskulttuurin ymmärtäminen, turvallisuutta kehittämistä ohjaavan lainsäädännön tuntemus sekä vaarojen tunnistaminen ja arviointi sekä vaara- ja uhkatilanteessa toimiminen.

Opas liittyy Sosiaali- ja terveysalan turvallisuusosaaja -koulutukseen, mutta se soveltuu myös aiheesta kiinnostuneelle itsenäiseen aiheen opiskeluun. Oppaaseen on koottu aiheeseen liittyvää perustietoa ja erilaisia tehtäviä, joiden avulla lukija voi tutkia ja arvioida oman toimintayksikkönsä ja -ympäristönsä turvallisuustilannetta.