Kenraalieversti Eduard Dietl (1890 – 1944) oli jatkosodan aikana pisimmän ajan saksalaisten armeijan komentajana Lapissa.

Suomessa ja erityisesti Rovaniemellä hänet muistetaan saksalaisena aseveljenä, joka nautti myös suomalaisten sotilaiden ja siviilien arvostusta. Dietl ei oikein sopinut sodanaikaiseen tai edes sodanjälkeiseen käsitykseen ”pahasta natsista”, vaikka hänen toimintaansa liittyi myös synkempiä vivahteita.

Dietl tuli hyvin toimeen myös siviilien kanssa erityisesti Rovaniemellä, jossa hänen esikuntansa sijaitsi. Hän oli hyvin perehtynyt Suomen historiaan ja hän oli ilmeisen aidosti kiinnostunut Rovaniemestä. Hän jätti itsestään lappilaisille hyvän kuvan, joten häntä muisteltiin aidosti suomalaisten ja Lapin ystävänä.
Kesällä 1944 lento-onnettomuudessa Saksassa kuolleen Dietlin maine ei myöskään tahriutunut Lapin sodan tuhotöissä syksyllä 1944, vaikka hän oli esikuntansa kanssa vastannut operaatio Birken eli saksalaisten ”poltetun maan taktiikan” suunnittelusta.

Tässä kirjassa pyritään kertomaan mahdollisimman laajasti Dietlin toiminnasta Lapissa ja Rovaniemellä keskittyen erityisesti hänen henkilöönsä. Myös Dietlin yleisesti tunnettua, mutta varsin vähän käsiteltyä kansallissosialistista vakaumusta pyritään valottamaan mahdollisimman paljon. Kirjassa käsitellään kattavasti Dietlin poliittisluonteista toimintaa ja myös hänen kulttuuriin ja urheiluun liittyvää aktiivista vaikuttamista.

Tietokirjailija fil.lis. Kalevi Mikkonen on tutkinut sotavuosia Rovaniemellä ja kirjoittanut aiheesta muun muassa kirjan: Parakkeja ja piikkilankaa. Saksan armeijan rakentamiseen liittyvä toiminta Rovaniemen seudulla 1940–1944. (2017).