Kuopion hiippakunnan piispan Jari Jolkkonen tarttuu uutuuskirjassaan "Ymmärrystä etsivä usko - kulttuurin, tieteen ja uskon vuoropuheluja" moniin aikamme teologisiin, eettisiin ja poliittisiin kysymyksiin.

Teoksen luvut käsittelevät muun muassa uskon ja tieteen välistä suhdetta, ihmisoikeuksia, vallankäyttöä, ilmastonmuutosta sekä kärjistynyttä poliittista keskustelukulttuuria. Jolkkonen keskustelee nykyajan aatevirtausten ja ajattelijoiden kanssa ja tuo esiin näkökulmia, jotka nousevat kristinuskosta ja sen virittämästä ihmiskäsityksestä.

”Olen yrittänyt etsiä vastauksia isoihin kysymyksiin. Yksi niistä on yhä kärjistyvä poliittinen vastakkainasettelu niin sanottujen vasemmisto-liberaalien ja oikeisto-konservatiivien välillä Amerikassa ja Euroopassa. Sen aistii myös kirkossa."

"Uskon löytäneeni tavan ymmärtää ja selittää näitä eroja. Toivon, että se voisi auttaa kiisteleviä osapuolia näkemään yhdistäviä asioita ja tekemään yhteistyötä yhteisen hyvän eteen. Ennakkoluulojen hermeneutiikan sijasta tarvitsemme luottamuksen hermeneutiikkaa, siis halua tulkita toista osapuolta suopeasti,” piispa Jolkkonen kertoo.

”Piispantarkastusten kouluvierailuilla minulta kysytään usein, mikä on kirkon vastaus ilmastoahdistukseen. Myös tämä tärkeä kysymys on poltellut mieltäni. Kirjassani väitän, että ahdistus on kielteinen voima, joka joko lamaannuttaa tai purkaantuu taideteoksia tuhoavana aktivismina."

"Sen sijaan kiitollisuus on myönteinen voima, joka synnyttää halun antaa vastalahja ja johtaa myönteiseen aktivismiin. Siksi pyrin perustelemaan, miksi kirkon kannattaa vahvistaa enemmän kiitollisuutta luomakunnasta kuin ahdistusta ilmastonmuutoksesta,” Jolkkonen sanoo.