Uutuuskirja kertoo värikkäästi Suomen pohjoisimman saamelaisalueen ihmisistä ja heidän elämästään entisinä aikoina.

Kirja alkaa Aslak Laitin (1894-1985) päiväkirjoihin ja muistelmiin perustuvalla autenttisella kerronnalla Inarijokivarren tapahtumista, asukkaista ja heidän elämästään 1900-luvun alkupuolelta asti.
Aslak Laiti oli elämän havainnoitsija, jonka muistelee mutkattoman mukaansatempaavalla tavalla elämää Inarijokivarressa, myös evakkomatkaa 1944-45 Alavieskaan.

Kirjan 15 henkilötarinoista avautuu monipuolinen kuva saamelaiskulttuurista ihmisten itsensä kertomana, juuri sellaisena kuin se kullakin on ollut. Elämän monisäikeisyys ja ihmisten sinnikkyys ilmenee erilaisissa tavoissa hankkia elanto ja mennä elämässä eteenpäin.

Monista muista tarinoista mainittakoon Annikki Peltovuoman sydäntäriipaiseva kertomus sotavuosilta vihollisen partisaanien iskusta idylliseen saamelaiskylään Sompion erämaassa. Lukijalle avautuvat elävinä myös kotiseutunsa menettäneiden Petsamon siirtolaisten tarinat heidän vaivalloisella evakkotaipaleellaan, joka johti lopulta asettumiseen mm. Tenojokivarren saamelaisalueelle.

Kirjan toimittanut Nilla Pieski on tehnyt perinpohjaisen taustatyön haastatellen lukuisia vanhemman ikäpolven ihmisiä ja keräten tietoja arkistoista.