Dialogikirja on dialogisen keskustelutavan perusteos.

Dialogi on keskustelu, joka tähtää parempaan ymmärrykseen asioista, toisista ja itsestä. Erityisen vaativaksi dialogin käyminen tulee tilanteissa, joissa asiat ovat monimutkaisia, ihmisten näkemykset kaukana toisistaan ja tunteet kuohuvat.

Teos ankkuroituu Suomessa viimeisten 30–40 vuoden aikana kehittyneeseen ja eri puolille maailmaa levinneeseen dialogiseen lähestymistapaan. Sen puitteissa on kehitetty erilaisia käytäntöjä niin sosiaali- ja hoitotyöhön kuin työyhteisöjen ja tiimien toimintaan ja organisaatioiden johtamiseen. Viimeisin innovaatio on Erätauko-menetelmä, jonka sadat organisaatiot Suomessa ovat ottaneet käyttöönsä.

Dialogin teorian lisäksi kirjassa käsitellään käytännönläheisesti dialogisten keskustelujen ohjaamista, sekä ohjaajan roolia vastuullisen vallankäytön ja ryhmänohjaustaitojen näkökulmasta.

Kai Alhanen on DialogiAkatemian johtaja ja politiikan filosofian tutkija. Hän Suomen johtavia dialogin asiantuntijoita ja arvostettu kouluttaja myös eri puolilla maailmaa.
Alhanen on toiminut neuvonantajana Sitran Erätauko-hankkeessa ja ollut käynnistämässä Suomen valtionhallinnon kanssa toteutettavaa Kansallisen dialogin mallia.