Mielenkiinto luovaan tekemiseen heräsi jo 2-vuotiaana Oivan maatessa tuvan lattialla ja piirtäessä lyijykynällä käärepaperille. Kynä kädessä kulki kuin itsestään eikä pysähtynyt seuraavaan yli kahdeksaan vuosikymmeneen. Oivan pursuava into ja poikkeuksellinen lahjakkuus huomattiin jo heti opiskelujen alkuvaiheessa
Ateneumissa. Tie keramiikan opinnoista johti Arabian taiteilijaksi. Oiva nautti vapaasta taiteellisesta ilmapiiristä ja lahjakkaat työtoverit kuten Rut Bryk, Birger Kaipiainen ja Michael Schilkin inspiroivat häntä. Lupaavasti alkanut, mutta huonosti palkattu keramiikkataiteilijan ura sai jäädä perheen elättämisen ja velvollisuuden ristipaineessa.

Muutama vuosi kuvaamataidon opettajana Sodankylässä oli tärkeä välivaihe, joka johti Nuutajärven lasitaiteilijaksi ja -muotoilijaksi sekä Kaj Franckin läheiseksi työtoveriksi. 1960-luvun lopussa alkoi Oivan kiitelty ura lavastus- ja pukusuunnittelijana teatteri- ja oopperamaailmassa. Hän heittäytyi täysillä kaikkeen luovaan työskentelyyn ja sai ympärillään olevat ihmiset innostumaan myös.

Kansainvälisesti palkituksi ja arvostetuksi taiteilijaksi noussut Oiva Toikka sai leikkiä läpi elämänsä rakastamiensa asioiden ja materiaalien parissa. Ikuinen maalaispoika hurmasi ihmiset mutkattomalla luonteellaan ja karjalaisella positiivisuudellaan.

Hänet tunnetaan taitavien lasinpuhaltajien kanssa tehdyistä lasilinnuista, Kastehelmi-, Pioni- ja Flora-astioista. Mutta millainen persoona oikeasti oli monilahjakas taiteilija Oiva Toikka värikkäiden lasitöidensä takana?