Miten Suomi on varautunut kriiseihin ja kuinka itse voit varautua poikkeustilanteisiin.

Kansalaisten omat selviytymistaidot kriisin aikana ovat ratkaisevia. Kirja taustoittaa suomalaisen varautumisen historiaa ja keinoja, joiden avulla kukin meistä voi osallistua varautumistyöhön. Kirjassa on myös käytännön ohjeita, kuinka selviytyä arjesta erilaisissa poikkeusolosuhteissa.

Rajuilman runtelemien alueiden ihmiset muistavat hetket ilman sähköä tai puhdasta hanavettä. Sähköisen pankkiasioinnin estyminen on saanut kansalaiset nostamaan käteistä. COVID-19 aiheutti ostoryntäyksen vessapaperihyllyille. Kaupungistuminen on vähentänyt ihmisten mahdollisuuksia omatoimiseen varautumiseen, ja samalla on unohdettu yksinkertaiset selviytymiskeinot.

Kirja on tarkoitettu kaikille omasta ja Suomen kriisinsietokyvyn kehittämisestä kiinnostuneille.

Komentaja Juha-Antero Puistola työskentelee tutkimusalajohtajana Puolustusvoimien tutkimuslaitoksella. Hän on erikoistunut kokonaisturvallisuuteen, strategiaan ja turvallisuuspolitiikkaan.

KM Riitta Björn työskentelee varautumisesta vastaavana johtajana järjestökentällä ja tekee väitöstutkimusta kansalaisyhteiskunnan haavoittuvuuksista Maanpuolustuskorkeakoululle.