Mikä on pielessä, kun lukiolaiset uupuvat?

Opinto-ohjaaja Liisa Huhta etsii kirjassaan Uupuneet nuoret pärjääjät syitä lukiolaisten uupumukseen, tarjoaa selviytymiskeinoja nuorille ja vinkkejä vanhemmille nuoren tukemiseen.

Suomen lukioissa opiskelee tällä hetkellä noin 100 000 nuorta, jotka ovat monin tavoin kunnollisempia ja tavoitteellisempia kuin vanhempiensa sukupolvi. He kuitenkin voivat huonommin koventuneiden suorituspaineiden maailmassa. Väsymyksestä, pitkistä päivistä ja ahdistuksesta on tullut arkipäivää.

Kirjassaan Uupuneet nuoret pärjääjät lukion opinto-ohjaajana työskentelevä Liisa Huhta pohtii syitä lukiolaisten uupumukseen, tarjoaa selviytymiskeinoja nuorille ja vinkkejä vanhemmille nuoren tukemiseen. Kirjaa varten haastatellut kymmenet nuoret kertovat avoimesti väsymyksestään, huolistaan ja oireiluistaan. Heidän tarinoidensa kautta välittyy elävä kuva tämän päivän lukiolaisen todellisuudesta. Millaista on elää nykyajan suorituskeskeisessä yhteiskunnassa, jossa joutenolo mielletään helposti laiskuudeksi ja menestyminen on tavoiteltavin asia elämässä?

Liisa Huhta (s. 1975) on tamperelainen opinto-ohjaaja. Hän on työskennellyt myös tasa-arvotutkijana, opettajana, kouluttajana, luennoitsijana ja kolumnistina. Häneltä on aiemmin julkaistu yhdessä Rosa Meriläisen kanssa kirjat Kilttien kapina: tottelemattomuuden alkeet naisille ja Feministin käsikirja.