Tyrjän voittoisan taistelun kallis hinta

Kristian Kosonen kuvaa sotaromaanissaan Verinen tie Tyrjään uskottavasti sotilaiden elämää ja taisteluita, joissa jokainen virheliike voi maksaa elämän.

Kapteeni Aarne Mäenpää on polvillaan kärrypolun ojassa ja tuijottaa silmä kovana mäkeä, johon hänen johtamansa komppanian olisi kohta hyökättävä. Kypärän hihna kiristää leuan alla, hikipisarat valuvat ohimoilta poskille, ja FN-pistooli on valmiina tappotyöhönsä.

Ympäriltä kuuluu kuiskauksia, ja Mäenpää tietää miesten pakkautuneen maastoon turhan lähekkäin, mutta kokematon hyökkäysryhmitys voisi liian levällään mennä heti alusta sekaisin. Sodankäynnin kaikkien strategioiden vastaisesti Mäenpää päättää luottaa tämän kerran onneensa.

Hetki vielä. Sitten helteinen kesäpäivä repeäisi liitoksistaan.

Kristian Kosonen heittää lukijan Laatokan luoteispuolelle keskelle jatkosotaa kesällä 1941. Tyrjän taistelussa Suomen joukot löivät puna-­armeijan, mutta voitonjuhlan sijaan Kosonen kuvaa intensiivisellä tyylillään käsinkosketeltavan läheltä, miten pitkä ja verinen tie sotilailla oli Tyrjään.

Kristian ”Kille” Kosonen (s. 1972) on helsinkiläinen kirjailija ja liikuntahallin tiimiesimies. Kosonen on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten sotaromaanikirjailijoiden joukossa, ja hänet tunnetaan intensiivisen läheltä sotilaiden elämää kuvaavana kertojana. Syyskuussa 2023 ilmestyvä Vuosalmen sotavangit on Kososen seitsemäs sotaromaani, ja hän on saanut siihen aineksia oman isoisänsä sotakokemuksista. Kososelta on aiemmin julkaistu teokset Taistelu Vasikkasaaresta, Petäjäsaaren jäinen helvetti, Isku Tornioon, Viipurin menetys, Verinen tie Tyrjään ja Summan teräsmyrsky.

Kososen vapaa-aika kuluu usein urheilun parissa. Monipuolinen liikkuja voitti aktiiviurallaan useita painin SM-mitaleja ja on edelleen tuttu näky kamppailu-urheilutapahtumissa. Kolmen nuoren tyttären isä harrastaa myös lukemista ja historiaa.